동물 식이 실험을 통한 미강 추출 Tocotrienol의 생리활성 효과

Effects of Dietary Tocotrienol Extracted from Rice Bran on Hematological and Histological Changes of the Mouse

  • 우기민 (순천향대학교 의과대학) ;
  • 이영상 (순천향대학교 생물자원공학과) ;
  • 김용호 (순천향대학교 생물자원공학과)
  • Woo, Ki-Min (College of Medicine, Soonchunhyang Univ.) ;
  • Lee, Young-Sang (Dept. of Biological Resources and Technology, Soonchunhyang Univ.) ;
  • Kim, Yong-Ho (Dept. of Biological Resources and Technology, Soonchunhyang Univ.)
  • 발행 : 2007.04.30

초록

미강에서 추출한 tocotrienol의 생리활성 효과를 알아보기 위하여 동물식이 실험을 통한 혈액 분석과 간 및 심장의 조직을 조사한 바 그 결과는 다음과 같다. 1. Tocotrienol의 섭취는 혈중 triacylglycerol을 강하시키며 그 효과가 tocopherol보다 훨씬 큰 것으로 판단되었다. 또한 tocopherol과 tocotrienol은 모두 혈중 HDL의 농도를 증가시키는 반면 혈중 LDL 농도의 저하를 유도하는 것으로 판단되며, Duncan grouping을 통하여 tocotrienol이 tocopherol보다 더 큰 효과를 보임을 알 수 있었다. 2. Tocopherol과 tocotrienol 모두 혈능 AST의 활성을 저하시키는 것으로 나타났으며, 혈중 Alanine Transaminase(ALT) 활성의 변화도 같은 경향이었다. 따라서 tocopherol과 tocotrienol이 간 손상 억제나 복구, 간 기능의 회복 등에 효과가 있는 것으로 판단되었으며, tocotrienol이 tocopherol보다 간 기능의 보호에 더 큰 효과를 가지는 것으로 나타났다. 또한 심장이나 뇌 등의 다양한 조직에서 손상을 회복시키거나 기능을 보호하는 효과도 가지는 것으로 판단되었다. 3. 간과 심장 조직에 대한 현미경학적 조사를 한 결과 cholesterol을 투여한 군에서는 약간의 세포손상 현상을 보였으나, tocotrienol을 투여한 군들은 tocotrienol의 농도를 증가함에 따라 지방침착정도가 점점 감소하여 농도별로 간과 심장에 미치는 영향이 뚜렷이 차이가 남을 알 수 있었으며, 이러한 결과는 tocotrienol의 섭취가 각 조직의 지방침착을 뚜렷하게 억제하는 효과가 있음을 증명하는 것으로 판단되었다.

This study was carried out to investigate the effects of dietary tocotrienol extracted from the rice bran on hematological and histological changes of the mouse. The mice were divided into seven groups (basal diet, cholesterol diet, tocopherol diet, and 4 different tocotrienol diets), and bred for a month. Tocotrienol diet was shown to have decreasing effects of serum triacylglycerol and LDL concentrations, whereas serum HDL concentrations were increased by tocotrienol diet. But serum cholesterol concentration was not statistically significant among the diet groups. Tocotrienol diet was shown to have decreasing effects of serum AST activities (P=0.0548) and LDH activities (P=0.0016), which are the standard indicators for liver damages or myocardial infarction. And tocotrienol diet has reduced the fat bodies accumulated in liver and heart caused from administration of rice bran oil. Also, the effects were shown as concentration-dependent manners. In conclusion, dietary tocotrienol extracted from rice bran has evident effects to protect or reduce lipid accumulation from blood, hepatocytes and heart muscles. It is also suggested as a good fortifying nutrition for the health and medical care.

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참고문헌

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