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Sclerotium rolfsii에 의한 호박 흰비단병 발생

Occurrence of Fruit Rot of Pumpkin Caused by Sclerotium rolfsii

  • 권진혁 (경상남도농업기술원) ;
  • 신순선 (하남농업대학 작물보호학원) ;
  • 채윤석 (진주산업대학교 원예학과) ;
  • 박창석 (경상대학교 농업생명과학대학)
  • Kwon, Jin-Hyeuk (Gyeongsangnam-do Agricultural Research and Extension Services) ;
  • Shen, Shun-Shan (College of Plant Protection. Henan Agricultural University) ;
  • Chae, Yun-Seok (Department of Horticultural Science, Jinju National University) ;
  • Park, Chang-Seuk (College of Agriculture and Life Sciences, Gyeongsang National University)
  • 발행 : 2007.04.01

초록

2004년과 2005년 2년간 경남농업기술원 시험포장내 울타리 부근에 재배중인 호박 과실에서 S. rolfsii에 의한 호박 흰비단병이 발생되었다. 병징은 과실이 수침상으로 물러지고 부패하면서 병반부위에 흰색의 곰팡이가 솜털처럼 생기고 갈색의 둥근 균핵을 많이 형성하였으며 크기는 1$\sim$3 mm였다. 이병과실이 지표면과 닿은 부위에도 흰색 균사와 갈색 균핵을 형성하였다 균사의 폭은 $7{\sim}8{\mu}m$이며, 균사생육적온과 균핵 형성은 30$^{\circ}C$에서 가장 좋았으며, 균사특유의 clamp connection이 관찰되었다. 호박 과실에서 발생한 병징과 균학적 특징 및 병원성을 검정한 결과, 이 병을 Sclerotium rolfsii Saccardo에 의한 호박 흰비단병으로 명명하고자 한다.

The fruit rot of pumpkin caused by Sclerotium rolfsii occurred sporadically at Gyeongsangnam-do Agricultural Research and Extension Services, Korea in 2004 and 2005. The typical symptom of the disease included water-soaking, fruit rotting and wilting. White mycelial mats were spread over infected fruits and then sclerotia were formed on the lesions and near soil surface. The sclerotia were globoid in shape, 1$\sim$3 mm in size and white to brown in color. The optimum temperature for mycelial growth and sclerotia formation was at $30^{\circ}C$ on PDA and the hyphal width ranged from 4 to 8 ${\mu}m$. The typical clamp connections were observed in the hyphae of the fungus grown on PDA. On the basis of mycological characteristics and pathogenicity to host plants, this fungus was identified as Sclerotium rolfsii Saccardo. This is the first report on the fruit rot of Cucurbita spp. caused by S. rolfsii in Korea.

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참고문헌

  1. Agrios, G. N. 2005. Plant Pathology. 5th ed., Academic Press. 922 pp
  2. 小林亭夫, 勝本謙, 我孫予和雄, 阿部恭久, 杮島眞. 1992. 植物病原菌類圖設. 全國農村敎育協會. 685 pp
  3. 한국식물병리학회. 2004. 한국식물병명목록 제4판. 779 pp
  4. 岸國平. 1998. 日本植物病害大事典. 全國農村敎育協會. 東京. 日本. 1276 pp
  5. Mordue, J. E. M. 1974. CMI descriptions of pathogenic fungi and bacteria. No. 410. Commonwealth Mycological Institute, Kew, Surrey, England