Cultural characteristics of new oyster mushroom variety "Cheongsan"

느타리 신품종 "청산"의 재배 특성

  • Lee, Kwang-Jae (Agricultural Product Processing Experiment Station, Gangwon Agricultural Research & Extention Services) ;
  • Park, Young-Hak (Agricultural Product Processing Experiment Station, Gangwon Agricultural Research & Extention Services) ;
  • Cho, Byung-Ju (Agricultural Product Processing Experiment Station, Gangwon Agricultural Research & Extention Services) ;
  • Lee, Byung-Ryong (Department of Biomedical Science, Hallym University) ;
  • Joo, Jin-Ho (Department of Biological Environment, Kangwon University) ;
  • Park, Dong-Sik (Department of Biological Environment, Kangwon University) ;
  • Kim, Kyoung-Hee (Agricultural Product Processing Experiment Station, Gangwon Agricultural Research & Extention Services)
  • 이광재 (강원도농업기술원 농산물이용시험장) ;
  • 박영학 (강원도농업기술원 농산물이용시험장) ;
  • 조병주 (강원도농업기술원 농산물이용시험장) ;
  • 이병용 (한림대학교 바이오메디컬학과) ;
  • 주진호 (강원대학교 자원생물환경학과) ;
  • 박동식 (강원대학교 자원생물환경학과) ;
  • 김경희 (강원도농업기술원 농산물이용시험장)
  • Published : 2007.03.31

Abstract

A new variety of oyster mushroom 'Choengsan' was developed with crossing between monokaryotic strains derived from Suhan and Wonhyoung #3. It was developed by Agriproduct Processing Experiment Station, Gangwon Agricultural Research & Extension Services in 2006. The optimum temperature of mycelial growth was around $27{\sim}28^{\circ}C$ and that of fruiting body was $14{\sim}17^{\circ}C$. The color of pileus was dark-gray color. The period of primordial occurrence was about 20 days in bed cultivation using cotton waste and the yields were $38kg/3.3m^2$.

단핵균주 간 교잡을 통해 육성된 고품질 다수확 느타리버섯 "청산"의 주요특성은 다음과 같다. 가. 균사생장적온은 $27{\sim}28^{\circ}C$이고 버섯발생 및 생육온도는 $14{\sim}17^{\circ}C$이다. 나. 갓색은 진회색이고 얕은깔대기형이며 발생형태는 다발형이다. 다. 대색은 백색이고 형태는 굵고 긴형이다. 라. 버섯의 균일성에 있어서 갓색과 갓형태의 이형개체 발생은 없었고, 배양기간에서도 지역간 균일한 결과를 나타내었다. 마. 균상재배 시 초발이소요일수는 20일 내외, 자실체 생육일수는 4일이며, 수량은 농가실증시험에 평균 $38kg/3.3m^2$을 나타냈다. 바. 청산느타리버섯은 균사활력이 강하며 적정생육온도에서 진회색을 띄나 적정온도이상의 재배환경에서는 갓색이 회색으로 바뀌어 품질이 저하되므로 생육온도 관리에 주의하여야 한다. 사. 발이량이 많으므로 재배 시 환기조절에 주의하여야 하며 갓이 약해 부서지기 쉬워 수확 및 포장 시 특히 주의를 요한다.

Keywords