Nut Characteristics of Walnut Hybrids (Juglans spp.)

호도나무 교잡종의 과실특성

  • Lee, Uk (Dept. of Forest Genetic Resources, Korea Forest Research Institute) ;
  • Lee, Moon-Ho (Dept. of Forest Genetic Resources, Korea Forest Research Institute) ;
  • Hwang, Suk-In (Warm-temperate Forest Research Center, Korea Forest Research Institute) ;
  • Byun, Kwang-Ok (Dept. of Forest Genetic Resources, Korea Forest Research Institute)
  • 이욱 (국립산림과학원 산림유전자원부) ;
  • 이문호 (국립산림과학원 산림유전자원부) ;
  • 황석인 (국립산림과학원 난대산림연구소) ;
  • 변광옥 (국립산림과학원 산림유전자원부)
  • Published : 2007.02.28

Abstract

The purpose of this study was to applicate fundamental data for breeding new cultivar through selection of superior individuals and to investigate its nut characteristics in walnut hybrids. Selection of superior individuals with good nut qualities including high nut weight (NWT, >13g) and percentage of weight relative to total weight of nut (PWR, >50%) was carried out and then 4 promising individuals ($Sansung 4{\times}Concord-8,\;Concord{\times}Sansungl,\;Concord{\times}Sansung4\;and\;McKinster{\times}Punghan1$) were selected by quantitative characters. Especially width of pad of suture was main factor in selection of nut with high PWR (percentage of weight relative to total weight of nut) In addition, kernel length showed high correlation with kernel and nut weight. Thickness of septem (TOP) also had an effect on ease of kernel removal (EKR). In qualitative characters, there is a great difference among the individuals and cross combinations as well as showed simultaneously various characteristics in the same individual.

본 연구는 호도나무 교잡종 과실의 양적 및 질적형질의 특성을 조사하였으며 입중 및 인중, 인중비 등 과실의 주요형질에 의한 품질이 우수한 개체를 선발하여 신품종을 육성하는데 필요한 기초자료로 활용하는 데 그 목적이 있다. 입중이 13g 이상이고 인중비가 50%이상의 양적형질의 선발기준에 의해 산성4호${\times}$Concord 8번 개체 등 4개체가 우량개체로 가장 유망시 되었다. 특히 봉합선 폭은 인중비가 높은 우량과실 및 개체를 선별할 수 있는 중요한 요인임을 확인할 수 있었으며 인중과 입중이 무거울수록 인의 길이가 긴 것으로 조사되었다. 격막의 두께는 두꺼울수록 인의 분리가 어려운 것으로 나타나 인의 분리용이도에 영향을 미치는 것으로 조사되었다. 질적형질은 개체 및 교배조합간 차이가 있는 것으로 조사되었으며 모든 형질에 대하여 동일개체 내에서 다양한 특성이 동시에 관찰되었다.

Keywords

References

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