Extractives from the Allium victorials

산마늘(Allium victorialis)의 추출성분

  • Lee, Hak-Ju (Div. Wood Chemistry & Microbiology, Korea Forest Research Institute) ;
  • Lee, Sang-Keug (Div. Wood Chemistry & Microbiology, Korea Forest Research Institute) ;
  • Choi, Yun-Jeong (School of Forest Resources, Chungbuk National University) ;
  • Jo, Hyun-Jin (Div. Wood Chemistry & Microbiology, Korea Forest Research Institute) ;
  • Kang, Ha-Young (Div. Wood Chemistry & Microbiology, Korea Forest Research Institute) ;
  • Lee, Sung-Suk (Div. Wood Chemistry & Microbiology, Korea Forest Research Institute) ;
  • Choi, Don-Ha (Div. Wood Chemistry & Microbiology, Korea Forest Research Institute)
  • 이학주 (국립산림과학원 화학미생물과) ;
  • 이상극 (국립산림과학원 화학미생물과) ;
  • 최윤정 (충북대학교 산림과학부) ;
  • 조현진 (국립산림과학원 화학미생물과) ;
  • 강하영 (국립산림과학원 화학미생물과) ;
  • 이성숙 (국립산림과학원 화학미생물과) ;
  • 최돈하 (국립산림과학원 화학미생물과)
  • Received : 2007.06.04
  • Accepted : 2007.06.22
  • Published : 2007.12.31

Abstract

Allium victorials var. platyphyllum were ground, extracted with 95% EtOH, concentrated, and fractionated with a series of n-hexane, methylene chloride, ethyl acetate, butanol and water on a separatory funnel. A portion of ethyl acetate soluble fraction was chromatographed on a Sephadex LH-20 and silica gel column using various solvent system as eluents. The isolated compounds were identified by TLC, $^1H-$, $^{13}C$-NMR, HMBC and EI-MS. Astragalin (compound 1), kaempferol (compound 2), quercetin (compound 3), ferulic acid (compound 4) were isolated from the ethyl acetate soluble fraction of A. victorials.

산마늘(Allium victorials var. platyphyllum)을 채취하여 건조시킨 후 분쇄하여 1.5 kg을 acetone-$H_2O$ (7:3, v/v)로 추출하고 헥산, 메틸렌클로라이드, 에틸아세테이트, 부탄올 및 물 가용부로 분획하여 동결건조하였다. 에틸아세테이트 가용부를 Sephadex LH-20 및 silica gel로 충전한 칼럼에서 다양한 용출용매로 사용하여 칼럼크로마토그래피를 실시하였다. 단리된 화합물들은 박층크로마토그래피(TLC)로 확인한 후 $^1H-$, $^{13}C$-NMR, HMBC 등의 스펙트럼을 사용하여 정확한 구조를 구명하였고 El-MS로써 분자량을 측정하였다. 산마늘의 에틸아세테이트 가용부에는 astragalin (화합물 1), kaempferol (화합물 2), quercetin (회합물 3), ferulic acid (화합물 4)가 분리되었다.

Keywords

References

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