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A Study on the Properties of Ready Mixed Concrete Quality in Site by Statistical Analysis

통계분석에 의한 현장 타설 콘크리트의 품질 특성에 관한 연구

  • Received : 2007.05.21
  • Published : 2007.09.30

Abstract

The quality of ready-mixed concrete(henceforth abbreviated remicon) is influenced by various factors such as ingredient of material, difference of property, mixing ratio, mixing time, mixing error, conditioning of construction, method of curing and temperature, humidity time in transportation. These factors make it hard to confirm the quality of remicon till placing in site. As the quality control in field is very important to ensure the quality of building. Moreover in modern building production, the more important the inquiry of performance improvement, the more important the manufacture and the quality control of remicon. In this study, to examine and analyze the quality of remicon we used slump, air content and compressive strength in 7, 28 days as to remicon which placed during on year. As a result, we found that the slump and air content were satisfied with reference code and the compressive strength was more than the design standard strength so we concluded that the quality control of remicon was to be agreeable.

현장에서의 레디믹스트 콘크리트(이하 레미콘) 품질에 대한 신뢰도의 정량적 평가를 위해 동일 규격 레미콘에 대하여 타설시기에 따른 슬럼프값, 공기량, 염분함유량 및 재령에 따른 압축강도의 품질 특성값의 변동정도를 비교하고 각각의 시험값들을 통계적인 분석도구를 이용하여 그 품질변동 요인 및 품질값을 분석하였다. 이러한 분석 결과를 통해 7일강도와 28일강도 사이의 상관식과 공기량 및 슬럼프의 품질 신뢰도를 파악하였으며 이에 대한 결과 고찰 및 콘크리트 품질 확보를 위한 관리방안을 모색하고자 하였다.

Keywords

References

  1. 레미콘 산업의 현황과 기술 개발 동향, 콘크리트학회지, 제5권 제3호, 1993. 9.
  2. 최민수, 레미콘의 품질문제와 대책, 대한건축학회지, 1994. 10.
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