Current State of Organic Infant Formula in Korea

유기농 조제분유 제품의 제조기술 현황과 소비 전망

  • 김재훈 ((주) 남양유업 중앙연구소) ;
  • 장치훈 ((주) 남양유업 중앙연구소) ;
  • 진현석 ((주) 남양유업 중앙연구소)
  • Published : 2006.11.22

Abstract

The common recognition which the organic baby foods is compared as safe to baby does not mean there is especially plentiful nutrition in organic product. Because the mineral content of agricultural products is partly influenced by the soil quality, chemical fertilizer may change the mineral contents of the products. In that case, it may result in the possibility of the change of the contents of the agricultural vegetable products. However, the contents and the compositions of vitamin, carbohydrate, protein and fatty acids does not change largely from their original nutrition facts of the organic foods. The most advantage of organic baby foods seems to protect the agricultural products from the possibility of chemical contamination. It must be the most strong desire of all the consumers to provide and to nurse their babies with the high quality of baby foods made from organic food materials which are safe, reliable and healthier. That would also be a sincerely good way for the environment and ecosystem of the world.

유기농 제풍이 아기에게 더 안전하다는 인식은 유기농 제품에 특별히 영양소가 더 많이 들어 있다는 의미는 아니다. 일부 미네랄 함량은 토양 질에 따라 달라지기 때문에 화학 비료를 많이 사용해서 토양이 오염된 경우, 미네랄 함량이 영향을 받을 수 있다. 그러나 비타민, 당질, 단백질, 지질 등 기본적인 영양소는 크게 달라지지 않는다. 그보다 아기의 건강을 위협하는 화학 농약의 피해로부터 벗어날 수 있다는 것이 유기농 제품의 가장 큰 장점일 것이다. 이와 같이 소비자들이 바라는 유기농 식품은 안전하고, 믿을 수 있고, 품질이 좋고 건강에 도움이 되며 나아가 환경과 생태계에 도움이 되는 식품일 것이다.

Keywords