Effects of Deep Sea Water Treatment on the Inhibition of Over-Growth of Plug Seedlings

해양심층수 처리가 육묘 시 도장억제에 미치는 영향

  • 강원희 (강원대학교 농업생명대학 원예학과) ;
  • 홍성유 (강원대학교 농업생명대학 원예학과)
  • Published : 2006.03.01

Abstract

The investigation of the effect of the deep sea water in different concentration (0%, 10%, 20%, 30%, 40%) on the inhibition of growth, fresh weight, dry weight of the tomato, hot pepper, cucumber plug seedlings were conducted. As the concentration of the deep sea water was higher, the greater inhibition was noticed. The height were decreased at the rate of 8%, 25%, 32% in tomato, 9%, 26%, 27% in hot pepper, and 21%, 50%, 58% in cucumber plug seedlings as compare to local check. The fresh weights were decreased highly, as the concentration of the deep sea water increased. Tomato seedlings showed the decrease rate of 12%, 23%, 33% at above the ground part of plants, and 2%, 30%, 52% at under the ground parts. Likewise, Hot pepper seedlings showed the decrease rate of 1.1%, 5.7%, 15.4% at above the ground part of plants, and 22.1%, 25%, 47.1%, respectively at under the ground parts. The fresh weight of cucumber was decreased at the rate of 8.1%, 36%, 51% in the above the ground, and 6.2%, 11%, 65% at the under the ground parts. In tomato, hot pepper, and cucumber seedlings, the dry weight was decreased as the concentration of deep sea water was increased. Thirty percent of deep sea water treatment reduced the dry weight of the seedlings as half of the control seedlings. One of the important factors of the seedling quality is compactness. Compactness was highest at 20% deep sea water in all the three crop seedlings.

해양심층수 처리가 과채류 육묘 시 도장억제에 미치는 영향을 검토한 결과 다음과 같다. 심층수의 처리 농도에 따른 플러그 묘의 생육을 조사해 본 결과 초장, 생체중, 건물중이처리 농도가 높아짐에 따라 비례적으로 감소하였다. 토마토 초장의 경우 심층수 처리구에서는 약 8%, 25%, 32%결과를 보였고, 고추는 각 약 9%, 26%, 27% 감소하였고, 오이 초장의 경우에는 심층수 처리구에서는 약 21%, 50%, 58% 감소하였다. 생체중의 경우 처리 농도가 높아짐에 따라 지상부의 생체중보다 지하부의 생체중이 급격히 감소하는 경향을 보였다. 토마토 심층수 처리구의 지상부의 생체중 감소률은 각 12%, 23%, 33%이고, 지하부는 각 2%, 30%, 52% 감소하였다 고추의 경우 지상부의 생체중은 1.1%, 5.7%, 15.4% 감소하였고, 지하부의 생체중은 22.1%, 25%, 47.1% 감소하였다. 오이는 지상부 생체중은 8.1%, 36%, 51% 감소하였고, 지하부 생체중은 6.2%, 11%, 65% 감소하는 결과를 보였다. 엽면적은 농도가 증가함에 따라 감소하였다. 건물중의 경우 생체중과 마찬가지로 처리 농도가 증가함에 따라 감소하였다. 심층수 30% 처리구에서는 지하부의 생장이 약 50% 정도 감소하는 결과를 보였다. 또한 묘 소질 평가지수의 하나인 조직의 충실도(compactness)는 토마토의 경우 20%심층수에서 가장 높은 수치를 나타냈고, 오이의 경우에서도 20% 심층수 처리구에서 가장 높게 나타났다. 고추 유묘에서도 20%의 해양심층수를 공급할 때 가장 충실도가 높았다.

Keywords