Studies about New Observation and Counting Method for Analysis of First Feeding Day and Daily Feeding Numbers of Rotifer by Marine Fish Larvae

해산어류 자어의 초기 먹이생물인 로티퍼의 최초 섭이 일령과 포식 수 분석을 위한 새로운 관찰 및 계수 방법

  • Jung Min-Min (National Fisheries Research and Development Institute (NFRDI), Jeju Fisheries Research Institute) ;
  • Wi Chong-Hwan (Gyeongsangbukdo Fishery Resources Development Institute) ;
  • Ji Young-Ju (National Fisheries Research and Development Institute (NFRDI) Jeju Fisheries Research Institute, Shellfish genetics and Breeding Research Center) ;
  • Min Kwang-Sik (National Fisheries Research and Development Institute (WFRDI), South Sea Fisheries Research Institute, Shellfish Research Center)
  • 정민민 (국립수산과학원 제주수산연구소) ;
  • 위종환 (경상북도 수산자원개발연구소) ;
  • 지영주 (국립수산과학원 제주수산연구소 패류육종연구센터) ;
  • 민광식 (국립수산과학원 남해수산연구소 패류연구센터)
  • Published : 2006.08.01

Abstract

We studied new observation method about take process of rotifer by marine fish larvae. Till now, we can not accurate observation and count of first rotifer feeding day and/or feeding numbers of rotifer by marine fish larvae. Because take rotifer is ingested and disappeared in the digestive system of fish larvae. However we suggest possible observation method for these problems. The trophi is mastication organ of rotifer, and has only one in each rotifer individual. The trophi is left in the mastication organ because sole indigestible organ of rotifer. Therefore we can accurate observation and count of first rotifer feeding day and/or feeding rotifer numbers of marine fish larvae by trophi observation method (RTCM; Rotifer Trophi Counting Method).

이 연구에서는 해산어 초기 자어 사육 과정에서 자어가 섭이하는 로티퍼의 새로운 관찰 및 계수방법을 제시한다. 지금까지는 해산어 자어를 사육하면서 언제부터 로티퍼를 먹이로 이용 가능한지? 그리고 일령이 경과함에 따라 어느 정도 양의 로티퍼를 섭이하는지? 정확하게 분석할 수는 없었다. 왜냐하면 자어가 섭이한 로티퍼(몸통)는 소화기관내에서 소화되어 연구자가 관찰할 수 없었기 때문이다. 그러나 이 연구에서는 이러한 문제점을 해결할 수 있는 새로운 관찰 방법으로서 로티퍼의 저작기(trophi)를 이용하는 방법을 제시한다. 로티퍼는 각 개체마다 한개의 저작기를 가지며 이 저작기는 해산어 자어의 소화기관내에서도 소화되지 않고 그 형태를 유지한다. 따라서 이 연구 결과에 의하면 자어의 소화기관내의 저작기를 관찰하여 계수하는 방법(RTCM; Rotifer Trophi Counting Method)을 이용하여 로티퍼를 최초로 섭이하는 일령은 물론 자어의 일령이 경과함에 따른 포식 로티퍼 개체수를 정확하게 분석할 수 있다.

Keywords

References

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