Effects of By-Product Fertilizing of the Unfermented Soybean (Cheongguk-jang) on Chemical Properties of Soil and Growth of Lettuce

미 발효된 청국장 콩의 시비가 토양의 이화학적 성질 변화와 상추의 생육에 미치는 영향

  • Hong, Joo-Hwa (Chung-Nam University Bio Environmental Chemistry) ;
  • Chang, Ki-Woon (Chung-Nam University Bio Environmental Chemistry) ;
  • Kang, Young-Mo (Chung-Nam University Bio Environmental Chemistry) ;
  • Jo, Chon-Hwi (Chung-Nam University Bio Environmental Chemistry) ;
  • Han, Ki-Pil (PanKorea CO., LTD Agricultural Envioronmental Science Research Institute) ;
  • Lee, Jong-Jin (PanKorea CO., LTD Agricultural Envioronmental Science Research Institute)
  • 홍주화 (충남대학교 생물환경화학과) ;
  • 장기운 (충남대학교 생물환경화학과) ;
  • 강영모 (충남대학교 생물환경화학과) ;
  • 조천휘 (충남대학교 생물환경화학과) ;
  • 한기필 ((주)판코리아 농업환경과학연구소) ;
  • 이종진 ((주)판코리아 농업환경과학연구소)
  • Received : 2006.11.02
  • Accepted : 2006.12.15
  • Published : 2006.12.30

Abstract

This investigation into unfermented soybeans, which were left from the soybeans used to make cheongguk-jang, was conducted to find out its availability of the application to the environmental-friendly fertilizers. The test of cultivating lettuce, using 1/5000a Wagner pot, was carried out inside the affiliated farm glasshouse, belonged to University of Chung-Nam National. The results showed that in the category of leaf length, the control and cheongguk-jang soybeans treatment plot had similar outcomes and in the category of the extract of the cheongguk-jang soybeans, it increased by about 26~33%. And in the categories of width and number of leaves it showed that the extract treatment increased by about 9~20%, in compared to the control. Finally, in the category of fresh weight, the results showed that cheongguk-jang soybean and the extract of the cheongguk-jang soybean effectively increased by about 9~27%, and that pig manure compost treatment plot with the extract of the cheongguk-jang soybean also significantly increased by about 26%, compared to the control. Accordingly, the unfermented soybean left in the production of cheongguk-jang and the extract of the cheongguk-jang soybean are considerably appeared to be valuable environmental-friendly fertilizers.

본 연구는 청국장을 만들기 위해 사용되는 콩 중에서 발효가 되지 않아 버려지는 콩을 이용하여 친환경농업에 맞는 유기질비료와 액비로서의 활용 가능여부를 알아보기 위해 충남대학교 부속농장 유리온실에서 1/5000a Wagner pot을 이용해 상추 재배시험을 수행하였다. 생육조사 결과 엽장의 경우 대조구와 청국장 콩을 첨가한 CS 처리구는 비슷한 결과를 보였으며, 청국장 콩 추출액(액비)을 엽면시비 한 CSE 처리구의 경우 26~33% 증가율을 보였다. 그리고 엽폭과 엽수에서도 CSE 처리구가 대조구보다 9~20%정도 높은 결과를 나타냈다. 생체중은 청국장 콩과 추출액(액비)을 엽면 시비 한 CSE 처리구가 대조구에 비해 9~27% 정도 수량증가 효과를 보였고, 퇴비와 청국장 콩 추출액(액비)를 추비형식으로 시비한 CE 처리구에서도 대조구보다 최대 26% 정도 수량증대 효과를 나타냈다. 따라서 청국장 제조시 버려지는 미 발효된 청국장 콩과 추출액(액비)이 친환경농업에 맞는 유기질비료와 액비로서의 가치가 있는 것으로 판단된다.

Keywords