From food wastes into useful probiotics: Development of Lactic acid bacteria as useful probiotics for animal feed without antibiotics using food waste

음식물류폐기물의 자원화를 위한 항세균 활성 유산균의 개발

  • 서정용 (가톨릭대학교 생명공학부 환경공학전) ;
  • 송인근 (가톨릭대학교 생명공학부 환경공학전) ;
  • 이대규 (경기특장(주)) ;
  • 이기영 (호서대학교 자연과학부 식품생물공학전공) ;
  • 김영준 (가톨릭대학교 생명공학부 환경공학전)
  • Received : 2006.05.24
  • Accepted : 2006.06.20
  • Published : 2006.06.30

Abstract

For the conversion of food waste into a good recycling material such as animal feed without antibiotics, thirteen lactic acid bacteria, which can be used as good probiotics for animal feed, were isolated from the intestine and feces in pigs. All isolates showed strong tolerance to high salt (4% of NaCl), acid(pH4.0), and bile juice (0.8% of oxgall). The growth rate was best at $37^{\circ}C$ in all strains. Among the isolates, Lactobacillus plantarum CJY-22, L. brevis CJY-42, L. arizonensis CJY-3, and Pediococcus sp. CJY-41 showed higher and broader spectrum of antimicrobial activities against six different pathogens such as Salmonella, typhimurium. L. plantarum CJY-22 has also grown well at $25^{\circ}C$, making this strain as an appropriate candidate for the fermentation of food waste at room temperature, thus conducting the fermentation process cost-effectively.

음식물류폐기물의 무항생제 액상사료화를 통한 고급자원화를 이루기 위하여 항생제 대체용 항세균 활성 유산균주 13 종을 돼지 장관 및 분변에서 분리하였다. 분리 유산균은 모두 내염성(Nacl 4%), 내산성 (pH4.0) 및 내담즙성 (oxgall 0.8%)을 보였으며, $37^{\circ}C$에서 생장이 가장 높게 나타났다. 분리 유산균주중 Lactobacillus plantarum CJY-22, Pediococcus sp. CJY-41, Lactobacillus brevis CJY-42 및 Lactobacillus arizonensis CJY-3 균주가 가장 높은 항세균 활성 및 광역의 항세균 활성 스펙트럼을 나타냈으며, Lactobacillus plantarum CJY-22 균주의 경우 $25^{\circ}C$에서도 생장이 원활하여 음식물류폐기물에 적용시 가온없이 발효공정을 수행할 수 있는 유용 균주로 적용할 수 있을 것으로 사료된다.

Keywords