한국해양바이오학회지 (Journal of Marine Bioscience and Biotechnology)
- 제1권3호
- /
- Pages.178-185
- /
- 2006
- /
- 2383-5400(eISSN)
키토산-아스코베이트 첨가 물김치의 고콜레스테롤 식이 흰쥐 간 조직에 대한 항산화효과
Antioxidant Effect of Mul-kimchi on Hepatic Tissue of Rats Fed with High Cholesterol Diet
- 백경연 (대구가톨릭대학교 식품외식산업학부 식품공학전공) ;
- 김미정 (신성대학호텔식품계열) ;
- 김소자 (안동가톨릭상지대학) ;
-
양재호
(대구가톨릭대학교 해양바이오산업연구센터) ;
- 김순동 (대구가톨릭대학교 식품외식산업학부 식품공학전공)
- Beik, Kyung-Yeun (Department of Food Science and Technology of Daegu) ;
- Kim, Mee-Jung (Department of Hotel Food Shinsung College) ;
- Kim, So-Ja (Department of Food and Nutrition of Catholic Sang-Ji College) ;
-
Yang, Jae-Ho
(Marine Biotechnology Research Center) ;
- Kim, Soon-Dong (Department of Food Science and Technology of Daegu)
- 발행 : 2006.09.30
초록
분자량(223, 746, 1,110 및 2,025 kDa)이 다른 chitosan으로 제조한 chitosan-ascorbate(CA223, CA746, CA1110, CA2025)를 각각 0.1%씩 첨가한 물김치의 저장중 항산화 활성 변화를 조사하였으며, 그 중
This study was to investigate the effect of 0.1% chitosan-ascorbate (CA) prepared with different molecular weight (223, 746, 1,110 and 2,025 kDa) of chitosan on the changes in antioxidant activity of mul-kimchi during storage at