The Effect of Customer Contact on Hotel Service Quality

고객접촉이 서비스품질에 미치는 영향

  • 정문영 (상지대학교 경상대학 경영학과) ;
  • 조건섭 (경동대학교 관광학부)
  • Published : 2006.04.30

Abstract

Customer Contact, defined as "the extent of interpersonal interaction between customer and service provider", is recognized as an important contributor to the perception of service quality, which in turn brings positive impacts on customer satisfaction, customer retention and loyalty especially in service contexts. The major purposes of this study are to explore the dimensionality of customer contact construct, to access the influences of customer contact dimensions on service quality dimensions, and to evaluate the relative importance of customer contact dimensions on service quality. Data from 388 customers of hotels at youngdong area in Kangwon-do were analyzed with major findings and their implications for service companies including hotels are as follows. First of all, the results of factor analysis show that customer contact is constructed with two dimensions, namely communication time and contact proximity. Secondly, overall customer contact is found to have positive effects on customers' perception of overall service quality and each dimension of customer contact has significant effects on overall service quality. Third, contact proximity dimension has relatively more important contributors than communication time has on overall service quality and four dimensions of service quality.

서비스전달과정에서 고객과 서비스제공자 사이의 인적 상호작용으로 정의되는 고객접촉은 다차원적 구조물로, 서비스품질에 강한 영향을 미치는 것으로 인식되고 있다. 고객접촉의 구성차원을 탐색하고, 이들이 서비스품질평가에 미치는 영향을 검증하기 위하여 강원도 설악권 호텔고객으로부터 설문조사를 통해 수집된 자료 분석결과는 다음과 같다. 첫째, 고객접촉은 고객과 서비스종업원 사이에 이루어진 접촉의 질적 측면을 반영하는 접촉근접성과 물리적인 커뮤니케이션의 지속정도에 관련되는 커뮤니케이션시간 등 두 차원적 구조물로 나타났다. 둘째, 선행연구결과에서와 같이 고객접촉은 전반적인 서비스품질에 긍정적인 영향을 미치는 것으로 확인되었다. 셋째, 고객접촉 구성차원은 독립적으로 또 동시에 네 차원으로 밝혀진 서비스품질 차원에 전반적으로 유의한 영향을 미치는 것으로 나타났다.

Keywords