지역사회 주민의 고혈압 예방 식이프로그램의 효과 평가

Effects of Dietary Approaches to Stop Hypertension Program on Blood Pressure among the Pre-hypertension Group in the Community

  • 조희숙 (강원의대 예방의학교실) ;
  • 심정하 (강원의대 예방의학교실) ;
  • 정헌재 (강원의대 예방의학교실) ;
  • 황문선 (강원의대 예방의학교실) ;
  • 이혜진 (강원대병원 공공의료팀) ;
  • 김명희 (춘천시 보건소 건강증진계)
  • Jo, Heui-Sug (Dept. of Preventive Medicine, Kangwon National Univ College of Medicine) ;
  • Shim, Jeong-Ha (Dept. of Preventive Medicine, Kangwon National Univ College of Medicine) ;
  • Jeong, Heon-Jae (Dept. of Preventive Medicine, Kangwon National Univ College of Medicine) ;
  • Hwang, Moon-Sun (Dept. of Preventive Medicine, Kangwon National Univ College of Medicine) ;
  • Lee, Hye-Jean (Dept. of Public Health Policy and Management, Kangwon National University Hospital) ;
  • Kim, Myung-Hee (Dept. of Health Promotion, Public Health Center, Chuncheon City)
  • 발행 : 2006.12.31

초록

이 연구에서는 고혈압 위험군을 대상으로 8주간의 개인별 맞춤형 DASH 식이 교육을 수행하여 고혈압 식단 관련 지식수준과 DASH 식단 실천정도, 혈압 조절 효과를 분석하고자 하였다. 프로그램 대상은 고혈압 발생 위험군으로 JNC에서 정의한 고혈압전단계로 정의한 수축기압이 120-139 mmHg, 또는 이완기혈압이 80-89 mmHg인 경우와, 체질량지수가 25이상인 경우, 그리고 허리둘레와 엉덩이둘레의 비율이 남자 0.95이상, 여자 0.85이상인 경우 중 어느 하나를 만족하는 경우로 하였다. 연구는 강원도 C시에서 2002년-2003년 주민 건강행태 및 건강조사 대상 중 기준에 해당하는 경우와 보건소 및 보건지소에서 외래 환자 중 해당자를 포함하였으며 8주 교육에 참가한 141명에 대하여 효과분석을 수행하였다. 교육프로그램 적용 후 지식수준 및 DASH 식습관 실천정도가 유의하게 증가하였으며 수축기압은 참여 전 $136.03{\pm}12.40mmHg$, 프로그램 참여 후 $126.09{\pm}11.25mmHg$로 프로그램 참여 후의 평균 혈압이 낮아졌으며 이완기 혈압 또한 프로그램 참여 전 $81.80{\pm}6.32mmHg$, 프로그램 참여 후 $76.44{\pm}10.61mmHg$로 통계적으로 유의한 감소를 나타냈다. 고혈압 환자의 혈압 조절을 위한 노력뿐 아니라 고혈압 예방을 위한 보건사업이 필요하며, 이 경우 DASH 프로그램은 효과적인 교육도구로 적용될 수 있다. 향후 관련된 교육 프로그램의 개발과 프로그램 적용이 지역사회를 대상으로 소개되고 확대 적용되기를 기대하는 바이다.

Objectives: DASH (dietary approaches to stop hypertension) diet are recommended as first-line therapy for prevention of hypertension individuals with high normal blood pressure. We studied the effects of DASH program on blood pressure among the pre-hypertension group. Methods: To determine the impact of dietary patterns on the control of hypertension we studied the subgroup of 141 participants with systolic blood pressure of 120 to 139 mm Hg or diastolic BP of 80 to 89mmHg, body mass index(BMI) ${\geq}25kg/m^3$ or waist to hip ratio(WHR) ${\geq}0.95$(for man). 0.85(for woman) enrolled in DASH program. Participants were received of education and consulting about DASH every week for 8 weeks. Results: The level of diet to prevention of hypertension and compliance of DASH increased after education. Also, The DASH program significantly reduced systolic BP (from $136.03{\pm}12.40mmHg$ to $126.09{\pm}11.25mmHg$, p< .01) and diastolic BP (from $81.80{\pm}6.32mmHg$ to $76.44{\pm}10.61mmHg$, p< .01). Conclusion: The DASH program effectively lowers BP and may be useful in achieving prevention of hypertension.

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과제정보

연구 과제 주관 기관 : 강원대학교

참고문헌

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