A Study on the Pork Market Analysis of the Philippines and the Export Prospect of Korea Pork

필리핀 돼지고기 시장 분석 및 수출 전망

  • 곽영태 (한국육류유통수출입협회)
  • Published : 2006.12.31

Abstract

This study was focused on the pork market analysis of the Philippines and the export prospect of Korean pork to the Philippines. The main results are as follows; first, the Philippines have relied on import some quantity of pork consumption every year because climate condition is unfavorable for pig raising and production technologies are undeveloped. Major exporting countries to the Philippines are Germany, Canada, Belgium, Denmark, France, Holland. Second, Korea exported pork of 2,885 tons to the Philippines from Jan. 2004 to Oct. 2004. It was 5.7% of total import pork Third, pork of skinning was 20% higher than the pork of scalding in the consumer price of pork in the Philippines. The consumer price of pork in Korean pork market was 281% in belly, 118% in loin, 106% in leg, 117% in tenderloin higher than the Philippines pork market. Fourth, the export of Korean pork to the Philippines depends on the price of Korean pork market entirely for future, but low grade part of pork and byproducts can be exported to the philippines because consumer price of pork in the Philippines is low compared to Korean pork market.

본 연구에서는 필리핀의 돼지고기 시장을 분석하고 향후 우리나라 돼지고기의 대필리핀 수출 전망을 가늠해 보고자 필리핀의 돼지고기 생산 및 수급현황, 돼지고기 가격, 돼지고기 수입현황 등에 관한 현지 조사 자료를 분석하였으며, 이를 토대로 향후 수출 전망을 하였는 바, 그 내용은 다음과 같다. 1. 필리핀에서 소비되는 육류 중에서 돼지고기의 소비가 가장 많으나, 기후여건이 돼지 사육에 불리하고 생산기술이 발달되지 못하여 매년 소비량 중에서 일부분을 수입에 의존하고 있다. 대필리핀 주요 수출국은 독일, 캐나다, 벨기에, 덴마크, 네덜란드, 프랑스 등이다. 2. 2004년 1월부터 10월까지 우리나라의 대필리핀 수출물량은 2,885톤으로 필리핀이 돼지고기를 수입하는 주요 13개국 중 8위이며, 전체 수입량의 5.1%를 차지하고 있다. 3. 필리핀에서 돼지고기 소비자 판매 가격은 박피가 탕박에 비해서 20% 높았으며, 국내 가격이 필리핀에 비해서 삼겹살은 281%, 등심은 118%, 후지는 106%, 안심은 117%가 높았다. 4. 향후 우리나라가 필리핀에 수출할 수 있는 돼지고기부위 및 물량은 전적으로 국내에서 형성되는 돼지고기의 부위별 가격에 달려 있으나, 필리핀의 돼지고기 소비자 가격 등을 고려할 때 후지 등 일부 저급 부위와 부산물이 해당될 것이며, 물량은 많지 않을 것으로 예측된다. 그러나 소비 부진 등에 따른 양돈업 불황에 대비하기 위하여 수출 시장 다변화 차원에서 지속적인 수출이 필요하다고 생각된다.

Keywords

References

  1. 농업기반공사 (2004) 필리핀 농업투자환경 조사보고서, pp. 326-329
  2. 농촌진흥청 축산기술연구소 (2003) 한국산 돈육의 품질 평가 및 수출재개를 위한 고려사항, pp. 35-50
  3. 농협중앙회 (2001) 양돈산업 전망과 돈육수출 대책 세미나, pp. 12-15
  4. 진주산업대학교 동물생명산업 지역협력연구센터 (2004) 돼지고기 비 선호 부위의 문제점과 해결방안, pp. 5-17
  5. 한국육류유통수출업협회 (2004) 식육편람, pp. 42-43
  6. 한국육류유통수출입협회 (2004) 육류 유통 및 소비 실태조사 보고, pp. 11-15
  7. Bureau of Agricultural Statistics, Philippines (2004) Agricultural statistics
  8. Bureau of Animal Industry, Philippines (2004) Consumption & supply of pork
  9. Department of Trade and Industry, Philippines (2004) Import & export of pork
  10. National Meat Inspection Commission, Philippines (2004) Meat inspection