Effects of Dietary Yellow Clay on Growth Performance and Body Composition in Broiler Chicks

육계에서 사료내 황토 첨가가 성장 및 체조성에 미치는 영향

  • Yang, C.J. (Department of Animal Resource & Science, Sunchon National University) ;
  • Oh, J.I. (Department of Animal Resource & Science, Sunchon National University) ;
  • Choi, Y.J. (Department of Animal Resource & Science, Sunchon National University) ;
  • Kim, C.B. (Department of Science Education, Sunchon National University) ;
  • Mun, S.T. (Department of Agriculture Education, Sunchon National University) ;
  • Han, S.G. (Hwangto Life Health Co.)
  • Published : 2006.12.30

Abstract

This experiment was conducted to evaluate the effects of dietary Hwangto on growth performance and body composition in broiler chicks. A total of 216 one-day old 'Ross' broilers were assigned to 6 treatments in a completely randomized design. The six dietary treaoents were control no Hwangto added and diets containing 0.5, 1.0, 2.0, 4.0 and 8.0% of Hwangto supplementation. The weight gain of broilers tended to reduce with increasing level of Hwangto. However, there were no significant differences in feed intake and feed conversion ratio of broilers fed control and diets containing different level of Hwangto supplementation (P>0.05). There were no significant differences in TBA value of meat from broilers fed control and Hwangto supplemented diets (P>0.05). The meat cholesterol content was significantly lower in Hwangto treatment than of the control (P>.0.05). $NH_3$ concentration in feces was reduced in all Hwangto treatments (P<0.05). The Mg and Mn concentrations of meat we.e significantly higher in 8.0% Hwangto treatment than that of the control (P<0.05). The large intestine weight was significantly reduced in 2.0, 4.0 and 8.0% treatments (P<0.05).

본 연구는 황토의 첨가가 육계의 성장, 사료 이용율, 체조성, 장기의 무게 및 분중 암모니아 생산에 미치는 영향에 대하여 연구하였다. 공시동물은 Ross broiler 216수로 6처리 6반복 반복당 6수씩 사양 시험을 실시하였다. 처리구는 1) 대조구, 2) 황토 0.5% 첨가구, 3) 황토 1.0% 첨가구, 4) 황토 2.0% 첨가구, 5) 황토 4.0% 첨가구, 6) 황토 8.0% 첨가구로 총 6처리로 나누어 실시하였다. 증체량은 황토의 첨가 수준이 증가할수록 감소하는 경향을 보였다(P<0.05). 하지만 사료 섭취량과 사료 요구율은 황토 첨가구와 대조구에서 통계적인 유의차를 보이지 않았다. 산패도는 황토 첨가구와 대조구에서 통계적인 유의차를 보이지 않았다. (P>0.05). 도체내 콜레스테롤 함량은 대조구보다 황토 첨가구에서 감소하는 경향을 보였으며, 통계적인 유의차를 보였다(P<0.05). 암모니아가스 농도를 측정한 결과 평균 농도는 대조구에 비해서 황토 첨가구의 농도가 전체적으로 모두 감소하였다.(P<0.05). 광물질 분석에서 Mn 함량은 황토 8.0% 첨가구가 대조구보다 높은 수치를 보였으며, 통계적인 유의차를 보였다.(P<0.05). 대장의 무게는 황토 2.0, 4.0 및 8.0% 첨가구에서 감소하였으며, 통계적인 유의차를 보였다.(P<0.05). 본 연구를 통하여 황토를 소량 첨가하였을 경우 증체율 개선 효과를 보였으며, 분중 암모니아 가스 농도가 대조구보다 현저히 낮아 사료 첨가제로서의 가능성을 보였다.

Keywords

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