KOREAN JOURNAL OF CROP SCIENCE (한국작물학회지)
- Volume 51 Issue spc1
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- Pages.42-46
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- 2006
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- 0252-9777(pISSN)
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- 2287-8432(eISSN)
Relationship between Near Infrared Reflectance Spectra and Mechanical Sensory Score of Commercial Brand Rice Produced in Jeonbuk
전북산 브랜드 쌀의 근적외선 분광스펙트럼과 기계적 식미치간의 상호관계
- Song, Young-Ju (Jeonbuk Agricultural Research d: Extension Services) ;
- Song, Young-Eun (Jeonbuk Agricultural Research d: Extension Services) ;
- Oh, Nam-Ki (Jeonbuk Agricultural Research d: Extension Services) ;
- Choi, Yeong-Geun (Jeonbuk Agricultural Research d: Extension Services) ;
- Cho, Kyu-Cha (Doo Ree Tech)
- Published : 2006.11.30
Abstract
The purpose of this study was to assess whether mechanical sensory score by Toyo Midometer can be substituted by near-infrared spectroscopy (NIRS) method in whole-grain milled rice samples. Toyo values of collected commercial brand rice (n=127) had comparatively wide ranges from 62.9 to 84.2 (Mean=70.5; S.D.=4.0). Calibration equation was developed using 73 samples. Standard error of calibration (SEC) for sensory score equation and
쌀의 기계적 식미치 측정용으로 최근 많이 사용되고 있는 도요 미도메타의 미도치를 근적외선 분광분석 기를 이용 신속 간편하게 측정할 수 있는지를 검토하고자 실험 하였던바 그 결과는 다음과 같다. 1. 수집된 브랜드 쌀의 도요 미도치는 최저 62.9, 최고 84.2까지의 비교적 넓은 범위를 보였으며, 샘플의 분포 양상도 정규분포에 가까웠다. 2. MPLS(Modified Partial Least Square) 방식에 의한 검량식 작성시 도요 미도치와 근적외선 스펙트럼 간 결정계수