A Study on the odor reduction of food waste leachate by some microorganisms

각종 미생물에 의한 음식물쓰레기 침출수의 악취저감 연구

  • 김동원 (호서대학교 식품생물공학과) ;
  • 정혜원 (호서대학교 식품생물공학과) ;
  • 이경석 (호서대학교 식품생물공학과) ;
  • 박형용 ((주)한빛특장) ;
  • 이기영 (호서대학교 식품생물공학과)
  • Received : 2005.05.20
  • Accepted : 2005.05.20
  • Published : 2005.06.30

Abstract

The purpose of this research is malodor reduction of food waste leachate by some microorganism. In oder to observe the efficiency of malodor reduction by different microorganisms, 300ml of food waste leachate was fermented by the addition of 10% precultured seed microorganism such as marine algae of Spirulina plantensis, Chlorella vulgaris, the yeast Saccharomyces cerevisae and bacteria Bacillus cereus for 10 days. During the fermentation the change in pH, salinity and sensory evaluations were tested. As the results, the pH values of samples in the beginning were 3.5~4.0. After fermentation they are increased to the level 4.9~7.4. The salinity values of the samples fermented by Spirulina plantensis and Chlorella vulgaris were lowered rapidly. By the sensory evaluation, the efficiency of malodor reduction by Chlorella vulgaris of the marine microalgae showed almost inodorous degree of ordor 1.

본 연구는 종이 다른 여러 가지 미생물을 사용하여 음식물쓰레기 침출수의 악취저감 효과를 가지는 균주를 선별하고자 실시하였다. 침출수에 전배양한 해수미세조류인 Spirulina plantensis 와 Chlorella vulgaris, 효모 Saccharomyces cerevisae와 세균인 Bacillus cereus를 각각 10% 주입하여 총 10일간 배양하였다. 72시간 주기로 pH와 염도, 관능검사를 시행한 결과, pH는 초기에 3.5~4.0 값을 보였으나 시일이 경과함에 따라 4.9~7.4 수준까지 증가하였고, 염도는 Chlorella vulgaris와 Spirulina platensis는 급격히 낮아졌다. 관능평가를 통한 악취시험 결과 광합성 미세조류인 Chlorella vulgaris가 발효 종료일인 10일째 거의 취기를 느낄 수 없는 악취도 1을 나타내어 악취제어에 효과가 있는 것으로 나타났다.

Keywords