초록
전분/PVA 블렌드의 기계적 물성에 영향을 미칠 수 있는 인자들을 고려하여 최적화 조건을 조사하였다. 실험은 다구찌 방법에 기반을 둔 실험크기 27, 3수준, 13열의 $L_{27}(3^{13})$ 직교배 열표가 사용되었다. UTM과 인열 강도계를 통하여 인장강도, 파단신율, 초기탄성률, 인열강도를 측정하여 전분/PVA 블렌드의 제조 최적 조건을 결정하였다. 각 변수들의 분석을 바탕으로 각인자의 상호작용 효과가 결정되었다. $L_{27}(3^{13})$의 분석결과, 글리세롤과 요소가 4가지 기계적 물성의 증진에 가장 중요한 인자로 파악되었다.
Optimal conditions for preparation of starch/PVA blends were investigated with the consideration of factors that may influence mechanical properties of the blends. $L_{27}(3^{13})$ experimental designs based on Taguchi method were performed and then tensile strength, strain at break, Young's modulus and tear strength of films of the blends were measured to determine the optimal conditions for preparation. Interaction effects for each factor were determined from analysis of variables. Results of $L_{27}(3^{13})$ experiments indicated that glycerol and urea were important process factors affecting optimization of the mechanical properties.