Development of Food Waste Fermentation System by Low Water-Ratio Salt Minimization

절수 염분제거에 의한 음식물류 폐기물 퇴비화 시스템 개발

  • 한두희 (청운대학교 건축공학과)
  • Published : 2005.04.28

Abstract

The food wastes recycling system should be constructed before 2005 in the city area. In order to manufacture the good compost, salt remaining rate should be minimized. We studied the effective method of minimizing salt ratio by diluting with low water ratio. We got the salt remaining ratio less than 0.3% by effective fragmentation method, and we applied the IR heating in order to make good compost.

2005년부터 도시 지역에서는 음식물 쓰레기 재활용 시설을 완료하여야 한다. 기존에 시설된 음식물 재활용 설비는 염분을 적절히 제거하지 못하여 퇴비로 사용할 경우 농작물에 해가 되는 경우가 많았다. 하수처리장과 연계하여 음식물류 폐기물의 300%정도의 물을 첨가하여 희석하는 방법이 염분제거에 효과적으로 사용되나, 처리장이 하수처리장과 연계할 수 없으면 이것은 새로운 오염원이 된다. 이 논문에서는 물을 적게 사용하여 염분을 효과적으로 제거할 수 있는 방법을 제시한다. 효과적인 초기 파쇄공정을 통하여 0.3%미만으로 염분을 저감하였고 완숙퇴비를 얻기 위하여 원적외선 가열을 적용하였다.

Keywords