생선내장의 아임계 및 초임계 가수분해에 의한 아미노산의 회수

Amino Acids Recovery from Fish Entrails by Hydrolysis in Sub- and Supercritical Water

  • 강길윤 (부경대학교 화학공학과) ;
  • 김용하 (부경대학교 화학공학과) ;
  • 전병수 (부경대학교 식품공학과)
  • Kang, Kil Yoon (Department of Chemical Engineering, Pukyong National University) ;
  • Kim, Yong Ha (Department of Chemical Engineering, Pukyong National University) ;
  • Chun, Byung Soo (Department of Food Science & Technology, Pukyong National University)
  • 투고 : 2004.02.27
  • 심사 : 2004.10.18
  • 발행 : 2005.02.10

초록

본 연구는 재자원화 기술개발의 일환으로 폐기물 생선내장으로부터 아미노산을 회수하기 위하여 아임계 및 초임계 가수분해반응을 수행하였다. 반 회분식 및 회분식 반응기를 이용하여 아미노산의 최적수율에 영향을 미치는 온도, 시간 등의 반응인자에 대한 영향에 관하여 연구하였다. 회분식 반응결과, 폐기물 생선내장으로부터 얻어진 전체적인 아미노산의 최적수율(137 mg/g-dry entrails)은 온도 $250^{\circ}C$ (p=4 MPa), 반응시간 60 min에서 얻을 수 있었다. 초임계조건(e.g., T=$400^{\circ}C$, P=45 MPa)에서는, 아미노산의 생성속도보다 분해속도가 빠른 관계로 수율이 감소하는 경향을 나타내었다. 본 연구결과 고수율의 아미노산을 생성하기 위해서는 저온 및 짧은 반응시간에서의 조작이 필요한 것을 알았다.

A resource recovery technique using sub- and supercritical water hydrolysis was applied to recover amino aicds from waste fish entrails. The effect of reaction parameters such as temperature and time necessary for the control of reaction towards optimum yield of amino acids was investigated using semi-batch and batch reactors. Results showed a maximum yield of total amino acids (137 mg/g-dry entrails) from waste fish entrails at T=$250^{\circ}C$ (P=4 MPa) and reaction time of 60 min in a batch reactor. Under supercritical conditions (e.g., T=$400^{\circ}C$, P=45 MPa), the yield decreased due to rapid decomposition compared to production rate of amino acids. As a result, the low temperature and the short reaction time were needed to produce a maximum yield of amino acids.

키워드

과제정보

연구 과제 주관 기관 : 해양수산부

참고문헌

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