식물성 식용 유지류의 특성 연구 (참기름을 중심으로)

The studies on characteristics of the vegetable oils

  • 박일용 (연세대학교 화학과) ;
  • 팽기정 (연세대학교 화학과) ;
  • 정진일 (국립과학수사연구소 식품연구실) ;
  • 민승식 (국립과학수사연구소 식품연구실) ;
  • 노미정 (국립과학수사연구소 식품연구실) ;
  • 박유신 (국립과학수사연구소 식품연구실) ;
  • 박성우 (충남대학교 평화안보대학원 과학수사학과)
  • Park, Ilyong (Department of Chemistry, Yonsei University) ;
  • Paeng, Ki-Jung (Department of Chemistry, Yonsei University) ;
  • Jeong, Jin-Il (Food Analysis Division, National Institute of Scientific Investigation) ;
  • Min, Seung-Sik (Food Analysis Division, National Institute of Scientific Investigation) ;
  • Noh, Mi-Jung (Food Analysis Division, National Institute of Scientific Investigation) ;
  • Park, Yoo-Sin (Food Analysis Division, National Institute of Scientific Investigation) ;
  • Park, Sung-Woo (Graduate School of Peace and Security Studies, Chungnam National University)
  • 투고 : 2005.05.30
  • 심사 : 2005.09.21
  • 발행 : 2005.10.25

초록

참기름에서 스테롤류와 지방산을 간편하고 정확하게 추출하는 방법을 개발하였다. 새로운 방법은 특히 세사민의 추출 효율을 크게 향상하여 세사민과 캄파스테롤의 비율을 크게 향상시켜 감정의 도구로 응용이 가능할 것으로 판단되었다. 또 기타 스테롤류도 확인하였다. 유도체화를 진행시키면 지방산과 스테롤류의 동시 분석이 가능하였으나, 감정의 도구로는 더 많은 실험이 필요할 것으로 판단되었다.

The accurate and simple extraction method for sterols and fatty acids in sesame oil was developed. The new method improved the extraction efficiency of sesamin in sesame oil and the ratio of sesamin over campesterol. It will be applied to judgement of adulteration of plant edible oils. The minor components of sterols were also confirmed. The simultaneous determination of sterols and fatty acids with derivatization were processed, but it was not enough to confirm adulteration, thus need more experiments.

키워드

참고문헌

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