Abstract
This study was carried out to observe the stability of riboflavin in dietary supplements. Dietary supplements were in the type of tablet, powder, capsule and liquid. Various factors on the stability of riboflavin such as effect of light, storage temperature and time were examined using HPLC method. Samples were exposed to various temperatures (-9, 4, $30^{\circ}C$) and light at room temperature far 9 months. As well as storage period became longer, reduction rate constant of riboflavin increased. Riboflavin reduction rate constants were higher during storage with light than without light. And there was a significant difference of reduction rate constants in types of dietary supplement. In other words, riboflavin in tablet types was significantly more stable than the others, and liquid type was the most unstable. Therefore, type, light, and packing container of dietary supplements containing riboflavin would be considered in order to establish their appropriate shelf lives. In consideration with riboflavin decrease in dietary supplements, riboflavin would be appropriate for the nutritional labelling guide when predicting them at the end of shelf lives.
HPLC를 이용하여 국내유통 비타민보충용제품 16종에 대한 비타민 $B_{2}$ 저장조건별(기간, 차광유무, 온도)경시변화를 제형별로 분석하여 비타민 $B_{2}$ 함량면화를 검토하였다. 저장조건(저장기간, 차광유무, 저장온도)를 달리한 결과 비타민 $B_{2}$ 함량은 저장기간이 길어질수록 감소율이 크게 나타났으며 특히 저장을 시작한 처음 5개월 이전에는 비타민 $B_{2}$ 경시변화가 심하고 그 이후에는 점차 작은 변화를 보였다. 차광유무에 따른 경시변화를 보면 차광한 제품이 비차광한 제품보다 높은 안정성을 보였다. 온도별 안정성을 보면 냉장($4^{\circ}C$), 냉동($-9^{\circ}C$), 실온($30^{\circ}C$)순으로 감소율이 커졌으나 제형별로 영향을 많이 받지 않았다. 따라서 비타민B2는 온도보다는 빛에 더 불안정한 것으로 나타났다. 제형별로는 약간의 차이는 있으나 정제제품이 각 조건에서 타 제형보다 경시변화가 적어 안정성이 높은 것으로 나타났고 캅셀, 분발, 액상 순으로 액상제품이 가장 큰 경시변화를 보였다, 비타민보충용제품 제조시에는 유통과정 중 제형별, 저장기간, 차광유무 등 저장조건에 따른 경시변화결과를 비타민B2 함유제품의 유통기한 설정에 활용하는 것이 요망된다.