한국지역사회생활과학회지 (The Korean Journal of Community Living Science)
- 제16권4호
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- Pages.3-13
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- 2005
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- 1229-8565(pISSN)
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- 2287-5190(eISSN)
야산 재배더덕의 포장$\cdot$ 저장 조건에 따른 이화학적 특성 변화
Changes of Physicochemical Properties of Codonopsis lanceolate Cultivated on a Wild Hill and Stored at Various Conditions
- Choi, Moo-Young (Dept. of Food and Nutrtion, Sangji University) ;
- Oh, Hae-Sook (Dept. of Food and Nutrtion, Sangji University) ;
- Kim, Jun-Ho (Dept. of Chemistry, Sangji University)
- 발행 : 2005.12.01
초록
본 실험은 야산에서 재배한 더덕의 장기 저장을 목적으로 포장재와 온도를 달리하여 30일간 저장하면서 pH, 수분, 회분, 일부 무기성분과 사포닌의 함량 변화를 조사하였다. 신선한 더거 즙액의 pH는 5.3이었고 30일에는
This study was conducted to investigate the changes in some physicochemical properties of Codonopsis lanceolata cultivated on a wild hill, which were packed with woven polypropylene (WP) or low density polyethylene (LDPE, thickness 0.04 mm) bags and stored at