Changes of the Microbial Population and Determination of Pepsin and In vitro Digestibilities of Pasteurized and Cured Food Wastes

살균${\cdot}$숙성된 남은 음식물의 공정별 미생물 분포 및 Pepsin과 In vitro 소화율 평가

  • Baik, Y. H. (Animal Science, School of Life Resource and Environmental Science, College of Natural Sciences, Konkuk University) ;
  • Ji, K. S. (Animal Science, School of Life Resource and Environmental Science, College of Natural Sciences, Konkuk University) ;
  • Kwak, W. S. (Animal Science, School of Life Resource and Environmental Science, College of Natural Sciences, Konkuk University)
  • 백용현 (건국대학교 자연과학대학 생명자원환경과학부 축산학전공) ;
  • 지경수 (건국대학교 자연과학대학 생명자원환경과학부 축산학전공) ;
  • 곽완섭 (건국대학교 자연과학대학 생명자원환경과학부 축산학전공)
  • Published : 2005.08.01

Abstract

This study was conducted to evaluate changes of microbial population, pepsin digestibility of protein and in vitro digestibility of nutrients of food waste mixture pasteurized and cured using a rotary drum system. A pasteurization process (30 min at $80^{\circ}C$) tended to decrease microbial populations and eliminated (P<0.05) molds in food waste mixture. The subsequent curing process increased (P<0.05) lactic acid bacteria counts which were reduced by the heated pasteurization process. The heated pasteurization process decreased (P<0.05) pepsin digestibility of protein in food waste mixture. In vitro digestibilities of dry matter and organic matter were high in the order of bakery by-product, wheat bran, food waste (=barley bran). These results indicate that food waste mixture pasteurized and cured using a semi-dehydration rotary drum system may be an effective animal feed resource.

본 연구는 남은 음식물에 수분흡수제 또는 영양 보충제로 유기성 부산물인 제과부산물, 밀기울, 맥강, 육계분 등을 혼합한 후 rotary drum 방식의 반건식 살균처리 및 호기적 숙성 과정 별 혼합사료 내의 미생물 분포 및 사료단백질 pepsin 소화율과 in vitro 영양소 소화율을 측정하여 실제 동물 급여 시의 효능을 사전 예측하고자 실시하였다. 살균 처리 공정($80^{\circ}C$에서 30분간)은 전반적으로 균수를 감소시키는 경향과 곰팡이를 사멸시키는 효과가 있었으며(P<0.05), 연이은 숙성 과정은 살균과정에서 감소된 lactic acid bacteria를 증식시키는 효과가 있었다(P<0.05). 열처리 살균 공정은 혼합사료 단백질의 pepsin 소화율을 감소시켰다(P<0.05). 사료원료 건물 및 유기물의 in vitro 소화율은 제과부산물>밀기울>남은 음식물=맥강 순으로 높았다. 상기한 연구 결과는 반건식 남은 음식물 혼합사료의 동물 급여시 중요한 기초 자료로 활용될 것이다.

Keywords