Journal of Animal Environmental Science (한국축산시설환경학회지)
- Volume 11 Issue 2
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- Pages.125-134
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- 2005
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- 1226-0274(pISSN)
Changes of the Microbial Population and Determination of Pepsin and In vitro Digestibilities of Pasteurized and Cured Food Wastes
살균${\cdot}$ 숙성된 남은 음식물의 공정별 미생물 분포 및 Pepsin과 In vitro 소화율 평가
- Baik, Y. H. (Animal Science, School of Life Resource and Environmental Science, College of Natural Sciences, Konkuk University) ;
- Ji, K. S. (Animal Science, School of Life Resource and Environmental Science, College of Natural Sciences, Konkuk University) ;
- Kwak, W. S. (Animal Science, School of Life Resource and Environmental Science, College of Natural Sciences, Konkuk University)
- 백용현 (건국대학교 자연과학대학 생명자원환경과학부 축산학전공) ;
- 지경수 (건국대학교 자연과학대학 생명자원환경과학부 축산학전공) ;
- 곽완섭 (건국대학교 자연과학대학 생명자원환경과학부 축산학전공)
- Published : 2005.08.01
Abstract
This study was conducted to evaluate changes of microbial population, pepsin digestibility of protein and in vitro digestibility of nutrients of food waste mixture pasteurized and cured using a rotary drum system. A pasteurization process (30 min at
본 연구는 남은 음식물에 수분흡수제 또는 영양 보충제로 유기성 부산물인 제과부산물, 밀기울, 맥강, 육계분 등을 혼합한 후 rotary drum 방식의 반건식 살균처리 및 호기적 숙성 과정 별 혼합사료 내의 미생물 분포 및 사료단백질 pepsin 소화율과 in vitro 영양소 소화율을 측정하여 실제 동물 급여 시의 효능을 사전 예측하고자 실시하였다. 살균 처리 공정(