Abstract
The changes in pH, temperature, R-values and ${\mu}-calpain$ and its inhibitor activity of M. longissimus from Hanwoo steer were investigated at 1, 3, 9 and 24h postmortem. The pH and temperature of M. longissimus were significantly (p<0.05) decreased during 24h postmortem time, and were 6.50 and $31.99^{\circ}C$, respectively, at 3h postmortem. $R_{248}\;and\;R_{250}$ were increased, but $R_{258}$ was decreased after 9h postmortem time (p<0.05). Calpain I and calpastatin activity were decreased after 3h and 9h postmortem time, respectively (p<0.05). pH and temperature showed high positive correlations with $R_{258}$ (r=0.967 and r=0.970, respectively), calpain I (r =0.956 and r=0.954, respectively) and calpastatin (r=0.978 and r=0.986, respectively) but had high negative correlations with $R_{248}$ (r=-0.982 and r=-0.973, respectively) and $R_{248}$ (r=-0.983 and r=-0.976, respectively). from these results, the change of postmortem metabolism of M. longissimus from Hanwoo steer likely occurred after 9h postmortem time. However, the further study on the establishment of metabolism from Hanwoo between postmortem 3h and 9h are necessary to produce Hanwoo beef with high acceptance in meat quality.
본 연구는 한우고기의 품질에 영향을 미치는 사후 대사변화를 구명하고자 사후 1, 3, 9, 24시간별에 따라 한우 거세우 배최장근의 pH, 도체온도, R-value 및 단백질분해효소 활성측정을 수행하였다. 도체 pH와 온도는 사후 시간이 경과함에 따라 유의적으로 감소하였고(p<0.05), 사후 3시간에 6.50($31.99^{\circ}C$)을 나타내었다. $R_{248}$과 $R_{250}$ 값은 사후 9시간부터 유의적으로 증가하였지만, $R_{258}$ 값은 사후 9시간부터 감소하였다(p<0.05). Calpain I 활성은 사후 3시간부터 유의적으로 감소하였고, calpastatin 활성은 사후 9시간부터 유의적으로 감소하였다(p<0.05). pH와 도체온도는 $R_{258}$, calpain I, calpastatin에서 0.95이상의 높은 정의 상관관계를 나타내었지만, $R_{248}$과 $R_{250}$에서는 -0.97 이상의 부의 상관관계를 보였다. 이상의 결과를 종합하면, 사후9시간 이후에 대사 변화가 급격히 발생하는 것으로 나타났고, pH와 도체온도의 상관도가 높아 잠재적인 연화능력의 예측이 가능할 것으로 사료되지만, 사후 3시간부터 9시간 사이의 대사변화에 대하여 좀 더 심도 깊은 연구할 필요가 있을 것으로 생각된다.