An effect on the Job-satisfaction and Service quality of the effect factor on Job-satisfaction of Family Restaurant Service Staff

외식업체 종사원의 직무만족 영향요인이 직무만족과 서비스품질에 미치는 영향

  • 이형백 (아시아대학교 관광경영학과) ;
  • 노진옥 (아시아대학교 관광경영학과)
  • Published : 2005.12.25

Abstract

Family Restaurant is a service business of a kind. The role of service operator is to improve a sales of service goods through maximizing the service value with customer satisfaction at the moment of MOT(moment of truth). Family Restaurant come to the great growth on the face of it. In future, it will place emphasis more and more on not hardware but software including service quality. The purpose of this study, therefore, is to research the effect on service quality of the job satisfaction of Family Restaurant's service staff. Data was collected from the employee who are working at Family Restaurant located in Taegu. The empirical research has been done over 50days from 1April, 2004 to 20May, 2004. In conclusion of empirical analysis, 4 hypotheses were significant among 7 hypotheses suggested in this study. The research showed as follows : First, the organic trait among the effect factor of job satisfaction perceived by Family Restaurant service staff showed positive influence on job satisfaction. Second, the personal trait among the effect factor of job satisfaction perceived by Family Restaurant service staff showed positive influence on service quality. Third, the official trait among the effect factor of job satisfaction perceived by Family Restaurant service staff showed negative influence on job satisfaction. Fourth, the organic trait among the effect factor of job satisfaction perceived by Family Restaurant service staff showed positive influence on service quality. Fifth, the personal trait among the effect factor of job satisfaction perceived by Family Restaurant service staff showed negative influence on service quality. Sixth, the organic trait among the effect factor of job satisfaction perceived by Family Restaurant service staff showed negative influence on service quality. Seventh, the job satisfaction of Family Restaurant service staff showed positive influence on service quality. Besides, the critical points of this study are as follows; First, we designated the subject of research to the employee of Family Restaurant only. Second, multi-situations(time, holiday) which can happen as service was offered, wasn't concerned. Third, as service quality was estimated by general service quality, the research in future should subdivide service quality more. I, finally, applied the pervious researches on job satisfaction and service quality in the employee of Family Restaurant. To extend more this research model in future, the variables like customer satisfaction should be added.

실증분석 결과, 본 연구에서 제시한 7개의 가설 가운데 4개가 유의한 것으로 검증되었다. 이상의 연구 결과를 요약하면 다음과 같다. 첫째, 패밀리레스토랑 종사원들이 지각하는 직무만족영향요인 중 조직적 특성은 직무 만족에 정(+)의 영향을 미치는 것으로 나타났다. 둘째, 패밀리레스토랑 종사원들이 지각하는 직무만족영향요인 중 개인적 특성은 서비스품질에 정(+)의 영향을 미치는 것으로 나타났다. 셋째, 패밀리레스토랑 종사원들이 지각하는 직무만족영향요인 중 직무적 특성은 직무만족에 유의한 영향을 미치지 못하는 것으로 나타났다. 넷째, 패밀리레스토랑 종사원들이 지각하는 직무만족영향요인 중 조직적 특성은 서비스품질에 정(+)의 영향을 미치는 것으로 나타났다. 다섯째, 패밀리레스토랑 종사원들이 지각하는 직무만족영향요인 중 개인적 특성은 서비스품질에 유의한 영향을 미치지 못하는 것으로 나타났다. 여섯째, 패밀리레스토랑 종사원들이 지각하는 직무만족영향요인 중 직무적 특성은 서비스품질에 유의한 영향을 미치지 못하는 것으로 나타났다. 일곱째, 패밀리레스토랑 종사원들의 직무만족은 서비스품질에 정(+)의 영향을 미치는 것으로 나타났다. 이상의 결과를 종합해 볼 때 이는 패밀리레스토랑 종사원들이 현재 자신들이 근무하는 패밀리레스토랑의 회사분위기나 직원들간의 관계에는 만족하는 것으로 보여지나, 자신이 하고 있는 일에 대한 직무적 특성에서는 가설이 전부 유의하게 나타나지 않은 것으로 보아 자신이 하고있는 일에 대해서는 만족하지 못하는 것을 의미하며, 나아가 더 나은 직무환경이나 직무의 변화가 일어나지 않는다면 다른 직종으로의 이직이 많이 나타날 것으로 사료된다.$0.57{\times}10^{-6}m^2/s$의 값을 보였다. 깊이 평균된 확산계수는 봄철에 크고 여름철에 작았고, 계절 평균된 확산계수는 2cm부터 10cm깊이까지 증가하고 10cin부터 40cm깊이까지는 감소하는 수직구조를 보였다. 평균 열확산계수를 사용하여 구한 온도전파 확산속도는 2 cm 깊이로부터 10 cm, 20cm, 40cm까지 각각 $8.75{\times}10^{-4}cm/s,\;3.8{\times}10{-4}cm/s,\;1.7{\times}10^{-4}cm/s$정도의 값이 되어 표층에서 깊어질수록 작아졌다. 이것은 이종들의 저염 및 광염성 특성과 밀접한 관련이 있는 것으로 판단되었다. 광도별 성장은 H. akashiwo, P. minimum, Pyramimonas sp.는 $150\;{\mu}E{\cdot}m^{-2}{\cdot}s^{-1}$의 고광도에서 비교적 높은 성장률을 보였다. A. sanguinea, A. tamarense, H. triquetra는 $150{\sim}100\;{\mu}E{\cdot}m^{-2}{\cdot}s^{-1}$에서 가장 높은 성장률을 보였고 $100\;{\mu}E{\cdot}m^{-2}{\cdot}s^{-1}$ 이상의 고광도에서 는 오히려 성장률이 급격히 감소되는 것으로 나타났다. 전반적으로 수온과 일조량이 높은 시기인 하계에 적조를 일으키는 고온성 종은 고광도에서 성장이 좋은 것으로 나타났고, 수온과 일조량이 낮은 동, 춘계에 적조를 일으키는 저온성 종은 저 광도에서 성장이 양호한 것으로 나타났다.을 가진

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