A Study on the Hereafter Development in Universal Design Surveyed on the Case Studies of Kitchen Design

부엌디자인 사례연구를 중심으로 살펴본 유니버설디자인의 전개방향에 관한 연구

  • 최은희 (우석대학교 산업디자인학과)
  • Published : 2005.02.28

Abstract

Universal Design is comprised of three main concepts known as barrier-free, adaptive and life-span design. It does not focus on accessibility for the disabled, but rather expands its breadth to the comfortable use and easy access in ail physical environments and facilities. In this study, the researcher views the present and future of universal design through the cases of kitchen design. Based on the market changes in design guidelines and the changes of time uncovered from past studies, this researcher suggests that universal design would develop through mass customization for personalized use, application of new technology and consideration of psychological aspects. Additionally, for the diffusion of universal design appropriate solution in economic cost problem, social recognition and conversion of problem cognizance in designing is needed. In Korea design models of universal design concepts are not yet in production over various fields. In order to develop and study universal design which suits our country, cultural and regional characteristics should be considered as well as physical, perceptual, psychological aspects.

유니버설 디자인은 베리어 프리(barrier-free), 수용 가능한(adaptive), 평생의 디자인(life-span design)의 세 개념을 포함한다. 그것은 단순히 장애가 있는 사람들을 위한 접근성 차원의 디자인이라기보다는 확장된 개념으로서 인간이 접하는 모든 물리적 환경이나 시설들을 접근하기 쉽고 사용하기 편하도록 디자인하는 것이다. 본 연구에서는 그러한 유니버설디자인의 현재와 미래 방향을 부엌디자인의 사례를 중심으로 조망해보았다. 문헌상의 디자인지침과 사례들에서 살펴본 현재 시장의 추이와 선행연구들의 특징들에서 살펴본 시대적 추이를 토대로 제안한다면, 향후 유니버설 부엌디자인은 '사용자에 따른 대량맞춤', '신기술의 적용', '심리적 측면의 고려' 등의 방향으로 전개되어야 할 것이다. 또한 유니버설디자인이 확산되기 위해서는 '적절한 경제적 비용문제의 해갈, '사회적 인식의 확산', 디자인에 있어 '문제인식의 전환'이 있어야 할 것으로 판단된다. 아직 우리나라에서는 유니버설디자인개념의 디자인모델들이 여러 분야에서 양산되고 있는 실정은 아니다. 앞으로 우리나라 상황에 적합한 유니버설디자인을 개발 연구하기 위해서는 물리적, 지각적, 심리적 측면뿐만 아니라 우리의 문화적, 지역적 특성도 감안되어야 할 것이다.

Keywords