Abstract
As mulerry fruit has been increasingly evaluated as desirable for use in fresh and processed food and drink such as jam, juice and mulberry wine, opportunities for using the mulberry plant as a fruit sources have grown. With the demand for the mulberry fruits, mulberry fields for the production of mulberry fruits are increasing. To establish the mulberry cultivation methods for mulberry fruits production, effects of spacing and branch length on the productivity of mulberry fruits and growth of mulberry were studied.
오디 생산을 위한 재배법 개발을 위하여 원줄기 길이 1m로 하여 원가지를 3~5개 정도로 유지하는 중간만들기 수형으로 유지하였다. 이 때 뽕나무 재배에 적합한 식재거리는 2${\times}$1 m(500주/10a)로 하는 것이 2${\times}$1.5 m(333주/10a)에 비하여 주당수량은 약간 적으나 식재 주수가 많아 단위면적당 수량은 높은 것으로 나타났다. 원가지 길이를 30, 50, 70 및 90 cm로 한 경우 90 cm 처리구에서 오디의 수량이 가장 많았다. 원가지 길이별 주당 가지수는 원가지 길이가 길수록 가지수가 많았으며, 10a당 가지량 및 엽량은 일정한 경향을 보이지 않았다. 식재 거리별 주당 가지수는 식재거리가 넓을수록 가지수가 많았고, 10a당 가지량 및 엽량은 일정한 경향을 보이지 않았다.