A Study of Present Circumstance of Uniform Design for Korean Restaurant Employees in Hotels

호텔 한식당의 유니폼 디자인 현황에 관한 연구

  • Kim Eun-Jung (Dept. of Clothing & Textiles, Catholic University of Korea) ;
  • Kang Soon-Che (Dept. of Clothing & Textiles, Catholic University of Korea)
  • Published : 2004.12.01

Abstract

The purpose of this study was to survey the present circumstance of uniform's design and to suggest a design for employees who work for Korean restaurants in Hotels. The subject of study are 10 restaurants which are located in the first class hotels in seoul. And the period of research were 2 months between November, 2003 and December, 2003. The result of research was analyzed by various methods - which consider the frequency, percentage, T-test, crosstabs, and one-way ANOVA. The results are as follows: $1.40{\%}$ of subject adopt a general style which is not traditional style and $60{\%}$ of subject do a Han-Bok or casual Han-Bok which is traditional style. 2. About satisfaction of uniforms, $50{\%}$ of people who is wearing general style has been satisfying their uniform. And $33{\%}$ of people who is wearing traditional style has only been satisfying. 3. People prefer uniform that is made of wrinkle free fabrics and has pockets. In shape of design, they want that ankle-length of trousers, 7/8 sleeves's jackets with waist line-length, and narrow ends. They prefer that a coat has a knob button and there is a zipper in a skirt.

Keywords

References

  1. 고정일 (1995). 한국세계백과사전. 동서문화. p.14125
  2. 李恩英(1990). 호텔內의 韓식당 從業員의 유니폼 디자인에 關한 硏究. 홍익대학교 대학원 석사학위논문. pp 39-49
  3. 이서희 (1990). 우리나라 전통음식점 유니폼에 관한 연구. 서울여자대학교 대학원 석사학위논문. pp. 15-49
  4. 이병홍 (1986). 우리나라 호텔종업원의 유니폼 선호도에 관한 연구. 세종대학교 대학원 석사학위논문. pp. 38-67
  5. 이형룡 . 하인주 . 이종직 (2003). 호텔직원의 유니폼이 직무만족과 서비스품질에 미치는 영향. 관광 .레저 연구, 15(1). pp. 201-216
  6. 양리나 (2001). 한국호텔 종사원의 유니폼 만족도 및 선호도에 관한 연구. 복식문화연구, 9(5), pp. 687-698
  7. 최영근 (2001). 호텔 한식당 선택결정요인에 관한 연구. 경기대학교 대학원 석사학위논문. p. 15
  8. 최덕주 (2003). 호텔 한식레스토랑의 고객충성도에 관한 연구. 경기대학교 대학원 석사학위논문. pp. 47-53
  9. 양일선 . 명미선 . 이소정 . 이해영 (2004). 직무유형에 따른 특급호텔 조리 . 식음료 종사원의 직무만족도가 이직의사 견해에 미치는 영향분석. 한국조리과학회지, 20(2), p. 153
  10. 이종직 (2004), 호텔직원의 유니폼 만족도가 고객지향성에 미치는 영향. 세종대학교 대학원 박사학위논문, p. 82
  11. 이형룡 . 하인주 . 이종직 (2003). 호텔직원의 유니폼이 직무만족과 서비스품질에 미치는 영향. 관광 .레저 연구, 15(1), p. 215
  12. 양리나 (2001). 한국호텔 종사원의 유니폼 만족도 및 선호도에 관한 연구. 복식문화연구, 9(5), p. 698
  13. 李恩英(1990). 호텔內의 韓식당 從業員의 유니폼 디자인에 關한 硏究. 홍익대학교 대학원 석사학위논문. pp 70-73
  14. 김문숙 . 이서희 (1991). 우리나라 전통음식점 유니폼 조사연구. 대한 가정학회지, 29(4), p. 22
  15. http://www.hotelguide.co.kr/old_home/korea/hotels/seoul/seoul.htm
  16. 이경희 (1991). 직업인의 유니폼 선호도에 관한 연구-부산시내 은행원 유니폼을 중심으로 경성대학교 대학원 석사학위논문. p. 41
  17. 양리나 (2001). 한국호텔 종사원의 유니폼 만족도 및 선호도에 관한 연구. 복식문화연구, 9(5), p. 698