Sodium Chloride Decomposing Method in Food Waste Compost using Triple Salt

삼중염을 이용한 음식물 쓰레기 퇴비의 염분(NaCl) 분해방법

  • Received : 2004.08.19
  • Accepted : 2004.09.17
  • Published : 2004.09.30

Abstract

The characteristics of food waste in our country is high contents of water and sodium chloride(NaCl). Average water contents of household garbage was 80.0%, and those of wastes of restaurants and of wholesale market of agricultural products was 76.9% and 90.0%, respectively. The NaCl contents were high in household garbage and restaurant's waste as 3.36% and 4.84%, respectively. The NaCl contents of food waste composts made by various techniques known upto now were under the level of 1% by fresh weight basis. But these techniques has some problem that is environment pollution from treated water and high equipment cost. The application to agricultural land of food waste compost that is not sufficiently removed NaCl was considered to be improper due to salt accumulation in soils and plant growth inhibition by salt stress. The purpose of this study is to decompose NaCl in food waste compost using triple salt and this method is differ from existing chemical method. Also, reaction of NaCl with triple salt produced KCl that is basic material of potassium fertilizer. The experiment results of growing lettuce produced difference between food waste compost and treated food waste compost with triple salt. The latter got more high sprouting ratio and a growth rate.

우리나라 음식물쓰레기의 특징은 높은 수분함량과 고농도의 염분(NaCl)을 함유한다. 음식물쓰레기 수분함량은 가정의 경우 80.0%이고 음식점이나 농수산물시장에서 발생되는 것은 각각 76.9%와 90.0%의 함량을 가지며 염분 함량은 가정쓰레기와 음식점쓰레기가 각각 3.36%와 4.84%를 함유하고 있다. 음식물쓰레기 퇴비 중 염분함량을 1% 이하로 조절하기 위해 지금까지 여러 가지 방법이 개발되었다. 그러나, 이런 방법들은 침출수 과다로 인한 환경오염 또는 높은 장치비 등의 문제를 가지고 있어 실용화에 어려움을 가지고 있다. 염분이 충분히 제거되지 않은 음식물쓰레기 퇴비를 농경지에 사용할 경우 염해로 인한 식물의 성장장애 및 염류축적이 일어날 수 있다. 본 연구는 음식물쓰레기 퇴비에 함유된 염분을 $KHSO_5$, $KHSO_4$, $K_2SO_4$로 구성된 삼중염을 이용하여 분해하는 방법이며, 기존 화학적 처리방법과 달리 염분을 분해하여 칼륨비료의 원료인 KCl로 전환시켰다. 또한 상추재배시험 결과 음식물쓰레기 퇴비와 삼중염을 처리한 음식물쓰레기 퇴비 간에는 발아율 및 성장상태에서 많은 차이를 나타냈다.

Keywords