Effect of seaweed extracts(GA14), a plant growth regulator, on growth and yield of two rice cultivars

식물생장조절제 Seaweed extracts(GA14)의 수도 품종간 생육 및 수량에 미치는 효과

  • Song, Jae-Young (HanJin Trad. Co.) ;
  • Kim, Yong-Il (Division of Plant Sci. and Resource, Graduate School, Chungnam Nat'l Univ.) ;
  • Park, Bo-Young (Division of Plant Sci. and Resource, Graduate School, Chungnam Nat'l Univ.) ;
  • Jung, Jae-Young (Division of Plant Sci. and Resource, Graduate School, Chungnam Nat'l Univ.) ;
  • Choi, Hyun-Gu (Chungnam Agri. Research and Extention Services) ;
  • Jung, Jong-Tae (Chungnam Agri. Research and Extention Services) ;
  • Lee, Hee-Bong (Division of Plant Sci. College of Agriculture and Life Sciences Chungnam Nat'l Univ.)
  • 송재영 (한진상사) ;
  • 김용일 (충남대학교 대학원 식물자원학부) ;
  • 박보영 (충남대학교 대학원 식물자원학부) ;
  • 정재영 (충남대학교 대학원 식물자원학부) ;
  • 최현구 (충남농업기술원) ;
  • 정종태 (충남농업기술원) ;
  • 이희봉 (충남대학교 농업생명과학대학 식물자원학부)
  • Published : 2004.06.30

Abstract

This study was carried out to identify the effects of seaweed extracts(GA14) on growth of two rice cultivars, Junambyo and Donganbyo. Seedling qualities of two cultivars were better in all items including heading dates at early stage treated at seedling plus 2-3 leaf stages than at single treatment of seedling. Ripening ratio of Junambyo in paddy field was increased 0.3% by seaweed extracts(GA14) treatment, but that of Donganbyo decreased 0.5%. 1,000 grain weight of Junambyo and Donanbyo by seaweed extracts(GA14) treatment was two to four grams higher and the yield of two cultivars was also higher by three to four percent. Appearance characters of two rice cultivars was high in head, while damaged, chalky and crack rate were low at seaweed extracts(GA14) treatment. Protein, moisture and amylose characteristics related to table quality of Junambyo were not different by seaweed extracts treatment, but table values was high in only treatment. Donganbyo was also similar to Junambyo, but table quality was slightly high at non-treatment.

식물생장조절제인 Seaweed extracts(GA14) 처리에 대한 수도 품종간 묘소질 및 본답에서의 생육, 수량 및 식미관련형질을 조사한 결과는 다음과 같다. 1. 생육초기의 묘소질은 최아 처리보다 최아시와 본엽 2-3엽기에 2회 처리한 것이 간장, 엽장, 엽폭, 분얼수, 근장에서 두 품종 모두 높았고, 출수기 역시 빨랐다. 2. 본답에서의 등숙율은 무처리구보다 처리구에서 주남벼가 0.3%의 증가를 보인 반면에 동안벼는 무처리구보다 처리구가 0.5%의 감소를 보여, 개화기의 일조 및 기상과 밀접한 것으로 나타났다. 3. 1,000립중은 처리구가 무처리구에 비해 주남벼가 4.0g, 동안벼가 2.0g의 증가를 보였다. 4. 10a당 정조수량은 처리구가 무처리구에 비해 주남벼와 동안벼가 각각 3%와 4%의 증수효과를 보였다. 5. 외관특성은 정상립이 처리구에서 두 품종 모두 4% 정도 높았고 피해립, 분상질립, 동할립은 감소 경향이었으나 쇄립은 증가하는 경향을 보였다. 6. 식미관련형질은 주남벼의 경우 단백질, 수분, 아밀로스 함량이 비슷하였으나 식미값은 처리구가 높았고, 동안벼의 경우 단백질, 수분, 아밀로스 함량은 비슷하였으나 식미값은 무처리구가 약간 높게 나타났다.

Keywords