Abstract
This study was carried out to investigate the replacing fish meal or soybean meal effect of with feather meal or Bacillus sp. inoculated feather meal in broiler diets on the performances and nutrient utilization. One hundred and eighty broilers were randomly allotted to six dietary treatments(1) control, basal diet; (2) BFMl00, Fish meal replacing at 100% level with bacillus sp. inoculated feather meal; (3) BSM20, Soybean meal replacing at 20% level with bacillus sp. inoculated feather meal; (4) BFMl00+BSM20, Fish meal and soybean meal replacing at 100% level and 20% level with bacillus sp. inoculated feather meal, respectively; (5) GFMl00, Fish meal replacing at 100% level with general feather meal; and (6) GSM20, Soybean meal replacing at 20% level with general feather meal) in a 5 week feeding trial. In overall period, body weight gain of control was the highest(1,623g) and those of BFM 100, BFM 100+ BSM 20 and GFM 100 were 1,572g, 1,564g, and 1,078g, respectively. And that of GFM 100(1,078.3g) was the lowest(p<0.05) among treatments. Digestibility of dry matter for BFM 100+BSM 20(81.46%) was higher(p<0.05) than that for other treatments, and that of crude protein was the lowest (p<0.05). Digestibilities of organic matter were significantly(p<0.05) improved when Bacillus sp. inoculated feather meal was replaced at 100% level with fish meal in the basal diet. Methane and hydrogen sulfide gases from the feces were significantly(p<0.05) decreased in chicks fed the control, BFM 100 and GFM 100 diets, when observed after 3 weeks of feeding trials. Feed costs of the control and BFM 100 were 417 and 384 won, respectively but that of BSM 20 was 558 won. Therefore, replacement of fish meal with Bacillus sp. inoculated feather meal in the diets for chicks could be useful for economic production.
본 시험은 우모분의 사료적 가치를 향상시키기 위하여 우모 단백질 분해균인 Bacillus sp.를 우모분에 접종하여 육계 단백질 공급원인 어분 및 대두박에 수준별로 대체하여 총 6처리구로 설정하였으며, 각 처리구당 3반복으로 임의배치하여 실시하였다. 시험사료 급여구의 증체량, 사료요구율, 영양소소화율, 분의 유해가스 함량 및 경제성을 조사. 분석하였으며 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 사양시험 전기간(2${\sim}$5주령)의 증체량은 대조구가 1,622.7g으로 가장 높았으며, 다음은 Bacillus sp.를 접종시킨 우모분으로 어분을 100% 대체한 구와 어분 100%+대두박 20% 대체구가 각각 1,572.0g과 1,563.9g의 순이었으며, 일반 우모분으로 어분을 100% 대체한 구는 1,078.3g으로 가장 낮았다(p<0.05). 건물소화율은 Bacillus sp.를 접종시킨 우모분으로 어분100%+대두박 20% 대체구가 8046%로서 가장 우수하였으며(p<0.05), 조단백질 소화율은 대조구(57.49%)와 일반 우모분으로 대두박을 20% 대체한 구(60.42%)에서 가장 낮았다(p<0.05). Organic matter 소화율은 Bacillus sp.를 접종한 우모분으로 어분을 100% 대체한 구에서 59.00%로 가장 높았다(p<0.05). 3주령의 $H_2S$ 가스 발생량은 Bacillus sp.를 접종시킨 우모분으로 어분 100%+대두박 20% 대체구와 일반 우모분으로 어분을 100% 대체한 구에서 각각 8.5ppm 및 7.1ppm으로 가장 낮았으며(p<0.05), $CH_4$ 가스는 대조구와 Bacillus sp.를 접종시킨 우모분으로 어분을 100% 대체한 구와 일반 우모분으로 어분을 100% 대체한 구에서 각각 87.5ppm 및 62.5ppm으로 가장 낮았다(p<0.05). 5주령의 $H_2S$ 가스 발생량은 일반 우모분으로 어분을 100% 대체한 구와 일반 우모분으로 대두박을 20% 대체한 구에서 각각 62.4ppm과 58.2ppm으로 타 구에 비하여 높았으며(p<0.05), $CH_4$ 가스 발생량은 대조구를 포함한 모든 처리구에서 180.4${\sim}$208.3ppm으로 비슷하였다(P<0.05). 1kg증체에 대한 사료비는 대조구가 417원이었으나 Bacillus sp.를 접종시킨 우모분으로 어분 100% 대체한 구는 384원으로서 가장 낮았으며, 대두박으로 20% 대체할 경우에는 558원으로서 가장 높게 나타났다. 즉, 1kg 증체에 대한 사료비를 대조구를 100으로 환산한 값과 비교하면 Bacillus sp.를 접종시킨 우모분으로 어분을 100% 대체한 구는 92.1로서 7.9%가 이익이지만 Bacillus sp.를 접종시킨 우모분으로 대두박을 20% 대체한 구는 133.8로서 33.8%가 불리하였다. 이상의 결과를 종합하면, keratin태 단백질의 분해 능력이 우수한 Bacillus sp.를 접종시킨 우모분을 broiler의 단백질 대체사료로 급여할 경우 생산성에는 Bacillus sp.를접종시킨 우모분으로 어분 전량 또는 어분 전량+대두박 20%대체가 가능하며 1kg 증체에 소요되는 비용에서 아주 경제적이었다.