Journal of Mushroom (한국버섯학회지)
- Volume 2 Issue 2
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- Pages.88-96
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- 2004
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- 1738-0294(pISSN)
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- 2288-8853(eISSN)
The physiological characteristics of Pleurotus ferulae Lanzi
아위버섯균의 생리적 특성
- Kim, Dae-Sik (Chonnam National Univ.) ;
- Chai, Jung-Ki (Chonnam National Univ.) ;
- Wi, Kye-Moon (Chonnam National Univ.) ;
- Yoon, Dai-Ryoung (Chonnam National Univ.) ;
-
Oh, Deuk-Sil
(Chonnam National Univ.) ;
- Chang, Kyoung Soo (Chonnam National Univ.) ;
- Son, Han-Gil (Institute of Agriculture and Technology)
- 김대식 (전남대학교 대학원 임학과) ;
- 채정기 (전남대학교 대학원 임학과) ;
- 위계문 (전남대학교 대학원 임학과) ;
- 윤대령 (전남대학교 대학원 임학과) ;
-
오득실
(전남대학교 대학원 임학과) ;
- 장경수 (전남대학교 대학원 임학과) ;
- 손한길 (전남농촌진흥원)
- Published : 2004.06.30
Abstract
This study was executed to decide the physiological characteristics of Ferule mushroom. Four strains of Ferule mushroom were tested to select a superior strain in its mycelial growth. The pertinent substrates, temperature and pH ranges for the growth of selected strain were determined. And then, the wood rotting ability and type of the Ferule mushroom were determined. The superior strain F-2 among four strains was selected, on the basis of its vegetative mycelial growth and density on agar media. Mycelial growth of F-2 was the best on MYPA among other tested synthetic or semi-synthetic media. The temperature range for pertinent mycelial growth was about
본 연구의 결과는 다음과 같다. 국내외에서 수집된 아위버섯 4균주(F-1, F-2, F-3, F-4)를 공시하여 우량 균주를 선발한 결과 균사생장이 빠르고 균사밀도가 좋은 F-2 균주를 선발하였다. 선발된 아위버섯균은 MYPA배지에서 균사생장이 가장 좋았으며, 균사생장 최적 온도는