Studies on the Cultivation Method of Portobella (Agaricus brunescens) II -Investigation of Pin-heading induction and Growing Temperature for Agaricus brunescens-

큰양송이(Portobella) 재배법 개발에 관한 연구 II -발이 및 생육온도 구명-

  • Chi, Jeong-Hyun (Kwangju Mushrooms Experiment Station, Gyonggi Province ARES) ;
  • Lee, Jae-Hong (Kwangju Mushrooms Experiment Station, Gyonggi Province ARES) ;
  • Kim, Hee-Dong (Kwangju Mushrooms Experiment Station, Gyonggi Province ARES) ;
  • Kim, Young-Ho (Gyonggi Province Agricultural Research and Extention Services)
  • 지정현 (경기도농업기술원버섯시험장) ;
  • 이재홍 (경기도농업기술원버섯시험장) ;
  • 김희동 (경기도농업기술원버섯시험장) ;
  • 김영호 (경기도농업기술원)
  • Published : 2004.03.31

Abstract

This study were conducted to investigate pin-heading induction and growing temperature of Agaricus brunescens. The temperature for fruit body formation was better at $15^{\circ}C$ than at 18 and $21^{\circ}C$. As the temperature go up to $21^{\circ}C$, the fruit body number was decreased but the fruit body size and weight was increased. Optimal temperature for both pin-heading and growth of Agaricus brunescens was $18^{\circ}C$.

큰양송이(포토벨라)의 발이 및 생육에 적정한 온도를 구명코자 수행한 결과는 다음과 같다. 1. 초발이 소요일수는 $15^{\circ}C$에서 23일로 가장 짧았으며 그 다음은 $18^{\circ}C$, $21^{\circ}C$ 순이었다. 2. 자실체 발생 개체수는 $15^{\circ}C$에서 2,364개/$3.3m^2$로 가장 많았으나, 수량은 $18^{\circ}C$처리구에서 $39.2kg/3.3m^2$로 가장 높았다. 3. 온도별 자실체특성은 $21^{\circ}C$에서 상품(上品)비율이 75.1%로 $15^{\circ}C$, 24.5%와 $18^{\circ}C$, 48.9%보다 양호하였다. 4. 수량은 $15^{\circ}C$$18^{\circ}C$에 있어서 평당 36.5~39.2kg으로 비슷하였으나 $18^{\circ}C$에서 상품비율이 48.9%로 높아 100평당 소득은 16,013천원으로 높았다.

Keywords