Abstract
This experiment was conducted to investigate the influence of dietary supplementation of granite porphyry (GP) on growth performances and meat sensory quality in commercial broiler chicks. A total of four hundred-fifty 5-day-old male broiler chicks were divided into 15 pens and fed one of five experimental diets for 5 weeks; 0% GP with antibiotics (Control), 1% GP with or without antibiotics, and 2% GP with or without antibiotics. Final body weight and daily weight gain of all GP supplemented groups were slightly higher than those of control. Feed conversion rate was improved in GP 1 % supplemented groups, although there was no significant difference. Feeding antibiotics in addition to GP did not influence the growth parameters. Relative weights of liver and abdominal fat tended to be reduced in broiler chickens fed GP supplemented diets. Feeding of 2% GP diet resulted in a significant improvement in meat sensory quality in terms of taste and tenderness(P < 0.05), but the effect of the 1% GP on meat sensory quality was not significant. The results of this study indicate that GP could be used as a favorable feed additive for production of sensory-enhanced broiler meats.
본 실험은 육계사료 내에 맥반석 분말을 첨가 급여했을 때 육계의 성장에 미치는 효과와 생산된 계육의 관능적 품질에 미치는 영향을 조사하기 위하여 실시하였다. 5일령 Avian 육계 수평아리를 반복별로 체중이 동일하도록 임의 배치하였다. 맥반석 분말을 첨가하지 않은 대조구에 맥반석 분말을 1% 및 2% 수준으로 첨가한 처리구를 두었으며, 각각의 처리구 내에는 항생제 음수 투여구와 무투여구를 두어 5처리에 3반복, 반복당 30수씩 총450수를 공시하여 30일간 실험사료를 급여하였다. 실험기간 중의 사료섭취 량 및 증체량을 조사하여 사료요구율을 구하였고, 5주령에 각 반복구 내에서 체중의 평균치에 해당하는 개체를 2수씩 선발하여 희생시킨 후 필요 조직을 채취하였고, 근육 내의 화학적 조성과 육질 평가를 실시하였다. 종료 시 체중 및 증체량은 대조구에 비해 맥반석 분말을 첨가 급여한 처리구에서 다소 증가하는 경향을 나타내었다. 맥반석 분말 1% 첨가구에서 사료 요구율이 개선되었으나, 유의한 차이는 아니었다. 단위 체중당 간 중량 및 복강지방 중량은 맥반석 분말의 첨가 급여에 의해 다소 감소하는 경향을 보여 주었다. 맥반석 분말 2% 첨가구에서 가슴근육의 중량이 가장 높았으며, 다리근육중량은 반대로 낮아지는 경향이 관찰되었으나 통계적인 유의차는 인정되지 않았다. 관능검사 결과에서는 대조구에 비해 맥반석 분말 1% 첨가구에서는 첨가 효과가 나타나지 않았으나, 맥반석 분말 2% 첨가구에서는 맛, 연도 및 다즙성의 전 항목에 걸쳐 유의하게 높아지거나 높아지는 경향을 보여 주었다.