Abstract
Rapid detection of foodbome pathogens is becoming increasingly important. The requirement for faster, more reliable tests has lead to the development of a wide range of rapid methods. Among these methods, the use of systems based on nucleic acid based detection has been increasing since they offer advantages of reduction in test time and more reliable detection or identification. Random Amplification Polymorphic DNA(RAPD) method has been used to fingerprint foodbome microorganisms; Listeria monocytogenes. In this study, 10-mer primer OPG-13(5'-CTCTCCGCCA-3') was used to generate RAPD-PCR for detection of pathogenic L. monocytogenes of Listeria spp. Among 20 primers tested, OPG-13 showed on acceptable result for the differentiation of a pathogenic Listeria from non-pathogenic microorganisms. Pathogenic Listeria, L. monocytogenes(ATCC 15313, 19111, 19112, 19113) showed two bands for 700 bp and 1,500 bp while non-pathogenic bacteria, L. ivanovii, L. grayi, L. murrayi, L. innocua, L. welshimeri, and L. seeligeri had only one band sizing from 2,000 to 2,300 bp. This RAPD method proved to be a valuable to gain important information on sources of pathogenic bacteria in food industry.
Primer 20가지로 Listeria spp.에 대해 screening을 하여 병원균인 L. monocytogenes를 구별하게 하는 RAPD-PCR의 band pattern을 나타내는 10-mer random primer가 OPG-13이 라는 것을 알았다. OPG-13은 GC%가 70%이므로 계산상으로는 annealing 온도가 34$^{\circ}C$이다. 32~36$^{\circ}C$까지 다섯 가지의 온도로 annealing한 결과 L. monocytogenes만이 갖는 특정한 크기의 band가 역시 34$^{\circ}C$에서 형성됨을 알아냈고, 34$^{\circ}C$를 annealing 온도로 정하였다. Line 1부터 4까지 1. monocytogenes ATCC15313, 19111, 19112, 19113은 2개의 700 bp와 1500 bp band를 형성하였고 그 밖의 Listeria spp.들 Line 6부터 11까지 L. ivanovii ATCC 19119, L. grayi ATCC19120, L. murrayi ATCC25401, L. innocua ATCC33090, L. welshimeri ATCC35897, L. seeligeri ATCC35967은 약 2,000 ~ 2,300 bp크기 한 개의 band를 보여 병원성 균과 비병원성 균이 매우 확실하게 구분되는 band pattern이 나타나는 이러한 결과로 10-mer random primer인 OPG-13을 이용한 RAPD-PCR 방법이 병윈균인 L. monocytogenes를 검색하는데 이용될 수 있음을 확인할 수 있었다.