화장품 사용감과 레올로지 물성치 및 물리적인 특성 값들에 대한 상관관계 연구

A Study on the Correlation of the Skin Feeling with Rheological Parameters and Other Physical Properties

  • 발행 : 2004.09.01

초록

본 연구는 화장품 사용감을 기계적인 방법으로 측정하고자 하는 시도로써 계면활성제, 왁스, 고분자 점증제, 폴리올, 오일류 들의 종류 및 함량에 따라 사용감(흡수속도, 끈적임, 잔여감의 가중치 환산 값)의 변화가 어떻게 나타나며 이들의 점탄성적인 특성과는 어떤 상관관계가 있는가를 알아보았다. 계면활성제, 왁스, 고분자 점증제의 경우 사용감과 점탄성 물성치인 phase angle 값의 변화에 대하여 각각 강한 상관관계를 보였지만, 폴리오, 오일의 경우에는 사용감과 본 연구에서 측정한 점탄성 물성치와는 뚜렷한 경향성은 나타나지 못하였다. 이는 사용이 특정 기기적인 측정값으로 완전하게 대응하는 것은 아닐 수 있음을 나타내며, 여러 물성치의 함수로 나타낼 수 있을 것으로 사료된다 추가로 측정하고 있는 물성값(마찰력, 휘발도, 등등)을 이용하면, 더 좋은 상관관계를 찾을 수 있을 것으로 예측된다.

This study was pursued to measure skin feeling of cosmetics by mechanical methods. For this attempt, skin feeling of cosmetics such as spreading properties, tackiness, and residual greasy feeling after skin application was explored with the amount and kinds of cosmetic compositions-emulsifiers, waxes, thickeners, polyols, and oils. Furthermore, the relationship between these cosmetic compositions and viscometry of cosmetic products was studied. In case of emulsifiers, waxes, and thickeners, they showed strong correlation with both skin feeling and the value of phase angle, the property of viscometry, respectively, while polyols and oils were observed a special tendency neither skin feeling nor the property of viscometry. It leads to the conclusion that skin feeling may be corresponded to not values of a mechanical measure completely but a function of several properties. We expect that a better correlation can be discovered with additionally measured properties such as friction, volatility, etc.

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참고문헌

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