Development of Natural Dispersant for Korean Traditional Papermaking( I ) - Viscosity and Papermaking Characteristics of Hydrangea paniculata Mucilage-

한지 제조용 새로운 천연 점질물의 개발 (제1보) -나무수국 점질물의 점도 및 한지 제조 특성 -

  • 최태호 (충북대학교 농과대학 산림과학부)
  • Published : 2004.06.01

Abstract

The application of the dispersant is indispensable to the manufacture of Korean traditional paper (Hanji). However the mucilage of which extracted from Abelmoschus manihot root has viscosity drop problem in summertime and synthetic dispersant such as polyacrylamide (PAM) and polyethyleneoxide (PEO) have some problems that under the influence of the quality of. water, cohesion, and bad solubility. This study was carried out not only to develop new natural dispersant that can solve such problems but also to investigate the viscosity and papermaking characteristics of Hydrangea paniculata mucilage. There were no viscosity changes between control and treated mucilage that adjusted to pH 9, heated 6 hours at 40 $^{\circ}C$, and stored heating treatment one for a week at 5 $^{\circ}C$. The treatment of mucilage that adjusted to pH 9 and aged for 120 hours at 4$0^{\circ}C$ resulted in viscosity drop. In the hydrolysis of mucilage, galacturonic acid and glucuronic acid contents were decreased by heating and pH adjusting treatments. Wet web stripping quality and physical properties of Korean traditional paper, which used Hydrangea paniculatamucilage were same or superior to the Abelmoschus manihot root.

한지의 제조에 있어서 점질물의 사용은 필수 불가결하다. 그러나 천연 점질물인 황촉규근 점액은 하절기 점도저하 문제를, 합성점제인 PAM이나 PEO 등은 수질의 영향과 응집성 및 용해성 불량이라는 문제점을 가지고 있다. 이러한 문제점을 해결할 수 있는 새로운 천연 점질물의 개발을 위하여 나무수국 점질물의 점도 및 한지 제조 특성에 관하여 조사하였다. 무처리 시료와 pH 9, 40℃에서 6 시간 처리한 시료 및 이것을 5℃에서 1주일간 보관한 시료 간의 점도 변화는 거의 없었다. pH 9로 조절한 시료를 40℃에서 120 시간 처리할 경우 점도 저하를 확인할 수 있었다. 점질물의 구성당 분석 결과 가열처리 및 pH 9로 조절은 무처리 시료에 비하여 galacturonic acid 및 glucuronic acid의 함량이 감소되었다. 나무수국 점질물의 습지 분리성 및 한지의 물성은 황촉규근 점질물과 같거나 약간 우수한 것으로 나타났다.

Keywords