Abstract
This study was conducted to investigate the effect of the seeding and harvesting dates on the growth characteristics, dry matter yield and quality of com for silage in alpine area(altitude 800m a.s.l.) of National Livestock Research Institute from 2001 to 2002. The experiment was arranged in a split plot design with three replications. Main plots consisted of three seeding dates, 10 May, 20 May and 30 May. Sub plots consisted of harvesting dates, 15 September, 25 September and 5 October. Tassel height of com was decreased with seeding dates, 30 May, 10 May and 20 May in order, and harvesting date of 5 October was apt to be high. Ear height of com was decreased with seeding dates, 20 May, 30 May, and 10 May in order, and harvesting date of 15 September was the lowest of all treatments. Ear rate of com was decreased with late seeding dates, and it was the highest with harvesting date of 5 October. Dry matter yield was decreased with late seeding dates(P<0.05), and it was increased with late harvesting regardless of seeding dates(P<0.05). Crude protein content of com stover was increased with late seeding dates, and that of com ear was the highest with seeding date of 20 May. And crude protein contents of com stover and ear were the highest with harvesting date of 15 September. NDF contents of com stover and ear were the highest with seeding date of 10 May and 20 May, respectively, and NDF content of com stover was the highest with seeding date of 10 May and there was no difference among treatments in NDF content of ear. ADF content of com stover was 42.1 to 42.6% regardless of seeding dates, and that of com ear was the highest with seeding date of 30 May. ADF content of com stover and ear was increased with early harvesting date excepting for harvesting date of 20 May. These results indicate that 20 May and 25 September would be the optimum seeding date and harvesting date, respectively, for dry matter yield and nutritive value of silage com in alpine area.
본 시험은 옥수수 파종시기 5월 10일, 5월 20일 및 5월 30일을 주구로 옥수수 수확시기 9월 15일, 9월 25일 및 10월 5일을 세 구로 하여 분할구 배치법 3반복으로 2년간 축산연구소 한우시험장에서 수행하였다. 옥수수의 간장은 파종기가 5월 30일, 5월 10일 및 5월 20일순으로 작아졌으며, 수확기는 각 파종기 공히 10월 5일이 큰 경향이었다. 옥수수의 착수고는 파종기가 5월 20일, 5월 30일, 5월 10일순으로 작았고 파종기는 5월 10일, 5월 20일, 5월 30일순으로 낮아졌다. 파종기에 따른 옥수수 암이삭 비율은 파종기 5월 10일이 가장 높았다. 옥수수의 건물수량은 파종기가 늦추어짐에 따라 적어졌으며, 수확시기가 늦추어짐에 따라 높아졌다. 파종시기에 따른 옥수수 경엽의 조단백질 함량은 5월 10일보다는 5월 20일과 30일이 높았고 이삭은 5월 20일이 5월 10일이나 30일보다 높았다. 수확시기에 따른 경엽의 조단백질 함량은 파종시기에 관계없이 9월 15일이 가장 높았고 9월 25일과 10월 5일순으로 낮았으며, 이삭의 경우도 경엽과 비슷한 경향을 보였다. 경엽의 NDF와 ADF 함량은 수확시기가 지연됨에 따라 높은 경향을 보였다. 이상의 결과를 종합하여 볼 때 건물수량과 사료가치를 고려하면 파종시기는 가능하면 빨리 파종하는 것이 유리하나 고랭지에서는 너무 일찍 파종하면 늦추위에 냉해의 위험이 있기 때문에 5월 20일경에 파종하는 것이 안전하고, 수화시기는 너무 늦게 수확하는 것은 건물수량은 높아지나 사료가치가 감소되므로 대관령과 같은 고랭지에서는 만상일이 9월 28일인 점을 감안하면 9월 25일 이전에 수확하는 것이 적당할 것으로 생각된다.