Studies on the Quality Evaluation and Metal Content of Asp. Rhi. Bac. sp. Fermented Denjang added Mulberry Leaves in Sanitary Canned.

위생캔으로 제조한 상엽첨가 Asp. Rhi. Bac.속 발효된장의 품질평가와 금속물질 함량에 관한 연구

  • 허윤행 (서울보건대학 식품가공과)
  • Published : 2004.03.01

Abstract

The study was carried out in order to improve the quality of fermented soybean, that is, Doenjang with strain ,mold and bactea, added mulberry leaves powder were investigated and analyzed as follows. 1. The water content of samples was 38.51-50.10%, pH value 5.44-6.21 and total acidity, 2.42-3.13 2. The reducing sugar of content for samples was 7.01-7.24% on contrast mulberry added sample was 8.34-12.11%, Amino-N as contrast 5.96-7.63% mulberry added, 8.34-12.11% 3. In sensory evaluation test, excellent results was 2% added sample than others. 4. The heaby metals analyzed form samples cans, iron, tin and lead content of samples were 5.63-6.03 ppm, 31.70-35.53 ppm and trace.

Keywords

References

  1. Journal of Korean Associacian of Cancer Prevention v.1 된장의 항돌이연변이 및 항발 암효과 박건영;임선영;이숙희
  2. Journal of Korean Associacian of Cancer Prevention v.4 no.3 In vitro 및 in vivo에서 된장의 암 예방 효과 손미현;문숙희;최종원;박건영
  3. 한국콩연구회 no.158 우리콩의 기능성 식품화 송희섭
  4. Journal of Korean Associacian of Cancer Prevention v.2 된장의 안전성과 암예방 효과 박건영
  5. Kor. j. Food Sci. Technol. v.26 Compositions of nitrogen compound and amino acid in soy-bean paste(Doenjang) prepared with different microbial sources Park,J.S.;Lee,M.R.;Kim,J.S.;LEE,T.S.
  6. 식품생물공학전공 석사학위논문 한국 전통 된장과 그 유래 균주로 부터 생산되는 면역조절물질에 관한 연구 장윤수
  7. 한국잠사학회 1999 심포지엄 뽕잎함유 생체활성성분의 식품이용전망 김선여
  8. 한국잠사학회 1999 심포지엄 뽕잎을 이용한 식품개발 현황과 전망 김정애
  9. 韓蠶學誌 v.40 no.1 뽕잎 아이스크림의 관능적 특성 및 혈당 상승 억제효과 김현복;정운영;류강선
  10. 韓蠶學誌 v.40 no.1 잠상산물 의장기간 투여에 따른 혈당강하효과 이희삼;정교순;김선여;류강선;이완주
  11. 한국식품영양과 학회지 v.29 no.3 뽕나무(Morus alba) 및 꾸지뽕나무 (Cudrania tricuspidata)잎의 수용성 추출물이 흰쥐 각 조직중의 지질 과산화물 함량에 미치는 영향
  12. 한국산 전통 간장과 된장의 숙성중 aflatoxin 변화와 그특징- 제 1보경쟁미생물(B.subtilis)이 A.parasitincus의 성장과 aflatoxin 생성에 미치는 영향 김종규;노우섭
  13. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr. v.28 no.2 순창 재래식 된장의 암세포 성장억제 효과 최신양;최미정;이정진;김현정;홍석산;정건섭;이봉기
  14. 한국의 저장발효음식의 이론과 실제 윤숙자
  15. 전통된장 및 간장의 숙성 기간별 생육 미생물의 분리 및 동정 유승구(외3인)
  16. 발효공학 실험 지구 문화사 허윤행
  17. 발효공학 유주현
  18. 표준식품분석학 이론 및 실험지구문화사 채수규
  19. 식품 평가 및 품질관리론 손혜숙
  20. 대한위생학회지 v.17 no.3 위생 캔으로 제조한 Bacillus Starte 의 발효 대두의 품질 평가와 금속 물질 함량에 관한 연구 허윤행