미생물 위해성 평가 방법을 이용한 살모넬라 발생수 추정

Estimation of the Number of Salmonellosis Using Microbial Risk Assessment Methodology

  • 최은영 (농업과학기술원 농촌자원개발연구소) ;
  • 박경진 (한국보건산업진흥원)
  • 발행 : 2004.06.01

초록

미생물 위해성 평가 방법론을 이용하여 살모넬라 발생 수를 추정하고, 기존의 연구 결과와 비교하여 그 활용 가능성에 대해 알아보았다. 살모넬라균의 오염수준은 국내에 발표된 각종 문헌(1997∼2000)과 관련 기관의 모니터링 자료(1999∼2001)를 수집하여 추정하였고, 식품 섭취 량은 2001 국민건강영양조사, 용량-반응 모델은 외국에서 발표된 연구 결과를 이용하였다. 각 변수를 시뮬레이션을 통해 추정한 결과 1년 동안 국내에서 발생 가능한 살모넬라 환자 수는 753,368명으로 나타났는데, 이는 보고된 환자수의 약 115배로 WHO의 추정배수보다는 낮은 결과를 보였다. 이상의 결과를 볼 때, 미생물 위해성 평가 방법은 식중독 발생 환자 수를 추정하고 식중독 관리에 있어서의 우선순위를 결정하는 데 이용이 가능한 것으로 보인다. 그러나 아직까지 검증 방법이 확립되어 있지 않고, 식중독균의 오염농도, 식품 섭취량, 용량-반응 관계, 유통ㆍ보관ㆍ조리 등의 실태에 관한 연구가 좀더 필요할 것으로 생각된다.

The number of foodborne salmonellosis was estimated by using microbial risk assessment(MRA) methodology and the possibility of application was studied through comparison with previous results. The contamination levels of Salmonella sp. were estimated by using published domestic studies(1997∼2000) and monitoring data (1999∼2001) from food-safety related institutes. Data on food consumption came from the 2001 National Health and Nutrition Survey, and dose-response models from studies in other countries. Simulation results showed that there were 753,368 cases of salmonellosis in Korea in 1 year, which is about 115 times that reported in previous years and lower than the WHO's estimation increase. From these results, microbial risk assessment is likely to be available for estimation of the number of foodborne illnesses and determination of the order of priority in food-safety management. Butthe verification methods are not established and most of the data on contamination levels of foodborne bacteria, food consumption, and dose-response relationships have not been established. In addition, the actual conditions of circulation, storage and cooking must be studied further.

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