Abstract
Effect of lubricants on the rheological and thermal properties of poly(butylene terephthalate) [PBT] were investigated. Calcium stearate and adipic acid glycol polyester (AhGP) were used as processing lubricants for PBT. Decrease of melt viscosity was accomplished by the addition of 1 wt% of lubricants. It was understood that melt viscosity was affected by the enhancement of chain mobility of PBT with AhGP as an internal lubricant as well as the lubricity on processing equipment developed by calcium stearate as an external lubricant. Lubricants also influenced chain scission of PBT which caused the viscosity drop as well. In addition, lubricant is resulted in the lowering of thermal stability, however, this might be minimized by adding less than 3 wt% of calcium stearate as a lubricant. As a consequence, calcium stearate as an external lubricant is more effective to control the melt viscosity of PBT with minimizing of chain scission and thermal instability in PBT.
윤활제 첨가에 따른 폴리(부틸렌 테레프탈레이트) [PBT]의 유변 특성 및 열 안정성 변화에 대하여 살펴보았다. 윤활제로 칼슘 스테아레이트 (CaST)와 아디프산 글리콜 폴리에스터 (AhGP)를 PBT에 첨가하는 경우 1 wt% 첨가만으로도 용융 점도가 현저히 감소함을 알 수 있었다. 이러한 정도 감소는 AAGP의 경우, PBT 주사슬에 내부 윤활제로 그리고 CaST는 가공 기기 표면과의 윤활 특성을 향상시키는 외부 윤활제로 작용하여 발현되며, 아울러 윤활제에 의한 PBT분자량 감소에도 기인됨을 확인할 수 있었다. 또한 본 연구에서 사용한 윤활제는 PBT의 열 안정성을 저하시키는 요인으로 작용함을 알 수 있었으나 3 wt% 이하의 CaST를 PBT에 적용하는 경우 열 안정성의 감소를 최소화 할 수 있었다. 이러한 결과로 부터 분자량 감소와 열 안정성 저하를 최소화하면서 동시에 점도를 낮출 수 있는 PBT윤활제로는 내부 윤활제보다는 외부 윤활제인 CaST가 적절함을 알 수 있었다.