초록
육종재료를 얻기 위하여 부산ㆍ경남지역에서 수집된 우리나라 재래종 옥수수 49계통에 대하여 주성분분두법을 이용하여 계통간 거리를 구하였고, 이를 이용하여 계통분류를 실시하였던 바 다음과 같은 결과를 얻었다. 계통간 거리에 의해 49계통은 4개의 계통군으로 분류되었고, 계통군 I 에는 11계통, 계통군 II에는 20계통, 계통군 III에 는 14계통, 그리고 계통군 IV에는 4계통이 속하였다. 계통군 I은 조생, 단간, 소수, 소분얼형의 계통들이었고, 계통군 II는 조생, 장간, 대수, 다수, 소분얼형의 계통이었고, 계통군 III은 만생, 단간, 소수, 다분얼형 의 계통이었고, 계통군 IV는 중생, 장간, 대수, 다수, 다분얼형의 계통들이었다.
To get basic information on the Korea local corn lines collected from Busan and Gyungnam Province, a total of 49 lines were classified by the principal component analysis method. The lines were classified into 4 lineal groups by the taxonomic distance. Croup I included 11 lines, and groupII, groupIII and groupIV included 20 lines, 14 lines and 4 lines, respectively. Four groups could be characterized as follows: Croup I : early maturity, short plant, small ears, small kernels, low tillering and medium yielding. Croup II : early maturity, tall plant, large ears, large kernels, multi-ears, low tillering and high yielding. GroupIII: late maturity, short plant, small ears, small kernels, high tillering and low yielding. Croup W medium maturity, tall plant, large ears, small kernels, prolific ears, high tillering and higher yielding.