초록
Tebuconazole의 안전성 평가를 위한 기초자료를 얻기 위하여 tebuconazole의 처리시기, 처리횟수, 봉지 씌우기(괘대) 및 세척방법에 따른 잔류성을 조사하였다. 수확 전 처리횟수가 3회${\sim}$5회 처리로 증가함에 따라 tebuconazole의 잔류량이 높게 나타났으며, 처리횟수가 동일한 조건에서는 최종 처리 후 경과일수가 길수록 잔류량이 적게 나타났다. 처리횟수 및 최종 처리 후 경과일수가 동일하더라도 최초 약제처리 시기에 따라 잔류량의 차이가 나타나 기상 조건 및 과실의 생육상태에 따른 잔류량 변동 가능성이 시사되었다. 과실 1개당 무게가 $2.5{\sim}7.5\;g$의 범위에서 과실 개체의 크기가 작을수록 높은 잔류량을 보였으며, 잔류성분의 대부분이 과피에 분포하였다. 괘대 과실의 과피에서 무괘대 과실의 과피에 비하여 매우 낮은 잔류량을 보였다. 과육 중의 잔류량은 괘대 포도에서는 검출한계 이하로, 무괘대 포도에는 0.05 mg/kg 수준으로 분포하였다. 세척 전의 잔류량이 0.86 mg/kg 수준인 포도 시료에서는 물에 1분간 침지하고 흐르는 물에 $1{\sim}2$회 세척 시에 잔류량의 약 $25{\sim}67%$가 제거되었으며, 침지처리 후 3회 세척한 시료에서는 검출한계 이하의 잔류량을 보였다. 세제용액에 침지하고 흐르는 물에 세척한 경우에는 물 침지에 비하여 높은 제거효과가 나타났으며, 세척 전 포도 중의 잔류량이 낮을수록 제거효과가 높게 나타났다.
Dissipation pattern of tebuconazole was evaluated by establishing application methods of the fungicide, paper-bagging of grape during growth and washing of grape after harvest. Application times increased from three to five resulted in high levels of residues in grape. Tebuconazole in grapes was present in different residual patterns with periods after final treatment ranging from 7 to 25 days. Significant differences in the residual patterns were also found when tebuconazole was treated during three different application periods, possibly due to meteorological condition and/or grape growth during each period. At the range from 2.5 g to 7.5 g of grape granules, residues were higher in small-sized grape than in big-sized grape and were mostly distributed on the peel of the grapes. Paper-bagging was a critical factor for reducing the fungicide residue on the peel. flesh of bagged and no-bagged grape had very low level of residues, 0.01 mg/kg and 0.05 mg/kg, respectively. Residues on grape was effectively eliminated with the washing methods suggested, a consecutive sinking-washing system Using of detergent solution during washing showed maximum residue reduction from grape. The washing methods showed effective action on the removal of lower content providing complete elimination, or almost, of the residues.