초록
공시된 세 품종의 고추에 대한 단기간의 오존 처리로 잎에서 나타나는 전형적인 증상은 갈색의 괴사 반응이었으며, 괴사가 심했던 오존 감수성인 다보탑과 같은 농도에서 괴사가 전혀 없었던 부촌 품종을 오존 저항성 품종으로 판단되었다. 고추의 두 품종에서 오존 처리에 의해 광합성 및 기공 전도도 등의 생리생태적 저해가 뚜렷이 나타났다. 그러나 잎에서 가시피해의 정도와 생리생태적 저해 정도와의 상호 연관성으로 고추에서의 오존 저항성 기작을 설명하고자 하였으나 생리생태적 반응으로 잎에서 발생하는 오존 저항성의 기작을 설명할 수 없었다. 다만, 고추에서 오존 처리에 의한 광합성 감소는 뚜렷한 기공전도도 감소와 명반응에서 광합성 기구들의 손상에 기인한다고 여겨진다. 그러나, 암반응에서 생화학적 반응을 설명할 수 있는 A-Ci curve 상에서는 오존 처리에 따른 효과를 찾을 수 없었다.
Ozone effects were studied by plant growth chamber to evaluate the impact of ozone ($O_3$) on the physiology of two hot pepper, Capsicum annuum L., cultivars, 'Dabotab' and 'Buchon'. Forty-day old plants with $5{\sim}7$ leaves were exposed to $O_3$ of <20 and 150 nL/L for 8h/d for 3 days. Net photosynthesis and stomatal conductance were measured and foliar injury was described. Foliar damage due to the treated $O_3$ was different from the varieties. 'Dabotab' was most sensitive to $O_3$ and 'Buchon' was resistant. Symptom of ozone damage on the leaves was bifacial necrosis. Decreases of net photosynthesis by $O_3$ were 56% and 40% on 'Dabotab' and 'Buchon', respectively. Decreases of stomatal conductance by $O_3$ were 66% and 63% on each variety. $O_3$ damage on net photosynthesis was started at the low levels of light on the two hot peppers. In addition, assimilation-internal $CO_2$ concentration curves were not different from the two varieties. In conclusion, $O_3$ closed the stomata and decrease net photosynthesis on hot peppers regardless of the ozone sensitivity on leaf injury, but the difference of ecophysiological responses between the two varieties was not found clearly.