초록
천마의 퇴화 현상을 해결하고 우수한 품질의 종마를 얻을 수 있는 천마 종자의 최적 발아 조건을 조사하였다. 천마종자는 상수리나무 낙옆 배지에서 발아가 가장 잘되었으며, 또한 자연수분보다는 인공수분에서 얻은 종자가 결실률이 높고 안정적이었다. 천마 종자 발아는 생중량 41 mg 이상의 중숙꼬투리나 완숙꼬투리에서 양호하였으며, 파종은 종자 수확 직 후가 가장 좋았으며, 장기 보존 시에는 $5^{\circ}C$ 이하에서 가능하였다. 천마 생육 시 뽕나무버섯균이 천마의 영양원으로 이용되는 것처럼 천마 종자 발아 시에도 균류가 영양원으로 이용되는 것으로 추정된다.
Gastrodia elata has been cultivated using mycorrizal fungi including Armillaria mellea as an energy source (myco-hetrotrophy) because it is aphyllous and achlorophyllous archid. But the yields of G. elata have been recently decreased owing to the degeneration of spawn tuber arised from successive asexual reproduction. Therefore, this study was carried out to solve this degeneration by seed germination, namely sexual reproduction. The seed germination of G. elata was excellent on the fallen leaves medium of oak tree. The fruetification rate of the capsule of G. elata by artificial pollination was 94.1% and better than natural pollination. The living weight of capsules of G. elata suitable for seeds germination was above 31 mg. The middle-matured seeds and matured seeds of capules were largely germinated, while the immatured seeds was small germinated. The storage temperature of the cropped capsules suitable for a favorable seed germination was $0{\sim}5^{\circ}C$ and the storage period of it was one month.