Changes in Chemical Composition and Biological Activities of Oriental Crude Drugs by Food Processing Techniques (I) - Changes in Liquiritigenin Contents in Licorice Extract Treated by the Crude Enzyme Extract from Aspergillus kawachii

식품학적 가공에 의한 생약의 성분 및 활성 변화 (I) - Aspergillus kawachii 유래 조효소액 처리에 의한 감초 추출물 중 Liquiritigenin의 함량변화

  • Kim, Sang-In (Division of Applied Biology and Chemistry, College of Agriculture and Life Sciences, Kyungpook National University) ;
  • Kim, Ji-Eun (Division of Applied Biology and Chemistry, College of Agriculture and Life Sciences, Kyungpook National University) ;
  • So, Jai-Hyun (Division of Applied Biology and Chemistry, College of Agriculture and Life Sciences, Kyungpook National University) ;
  • Rhee, In-Koo (Division of Applied Biology and Chemistry, College of Agriculture and Life Sciences, Kyungpook National University) ;
  • Chung, Shin-Kyo (Department of Food Science & Technology, College of Agriculture and Life Sciences, Kyungpook National University) ;
  • Lee, Kyung-Bok (School of Medicine, Konyang University) ;
  • Yoo, Yung-Choon (School of Medicine, Konyang University) ;
  • Song, Kyung-Sik (Division of Applied Biology and Chemistry, College of Agriculture and Life Sciences, Kyungpook National University)
  • 김상인 (경북대학교 농업생명과학대학 응용생물화학부) ;
  • 김지은 (경북대학교 농업생명과학대학 응용생물화학부) ;
  • 소재현 (경북대학교 농업생명과학대학 응용생물화학부) ;
  • 이인구 (경북대학교 농업생명과학대학 응용생물화학부) ;
  • 정신교 (경북대학교 농업생명과학대학 식품공학과) ;
  • 이경복 (건양대학교 의과대학) ;
  • 유영춘 (건양대학교 의과대학) ;
  • 송경식 (경북대학교 농업생명과학대학 응용생물화학부)
  • Published : 2004.12.30

Abstract

By treating crude enzyme extract from Aspergillus kawachii, the liquiritigenin content in the licorice (Glycyrrhizae Radix) was significantly increased. The liquiritigenin content reached its maximum level (45.7 mg/g licorice extract) after 60 min of incubation with the crude enzyme extract at $37^{\circ}C$, while the inactivated crude enzyme treated control contained trace amount (about 0.11 mg/g) of liquiritigenin. The enzyme-treated licorice extract inhibited more than 50% DPPH radical at 100 ppm and this was about two times higher activity compared to the enzyme-untreated control.

Keywords

References

  1. 약품식물학연구회(1982) 약품식물학각론, 204-205, 한국학습교재사, 서울
  2. Hatano, T., Aga Y., Shintani, Y., Ito, H., Okuda, T., and Yoshida, T. (2000) Minor flavonoids from licorice. Phytochemistry 55: 959-963 https://doi.org/10.1016/S0031-9422(00)00244-2
  3. Lauren, D. R., Jensen, Dwayne, 1., Douglas, J. A., and Follett, J. M. (2001) Efficient method for determining the glycyrrhizin content of fresh and dried roots, and root extracts, of Glycyrrhiza species. Phytochem. Anal. 12: 332-335 https://doi.org/10.1002/pca.597
  4. Hatano, T., Kagawa, H., Yasuhara, T., and Okuda, T. (1988) Two new flavonoids and other constituents in licorice root: their relative astringency and radical scavenging effects. Chem. Pharm. Bull. 36: 2090-2097 https://doi.org/10.1248/cpb.36.2090
  5. Paris, R. A. and Guillot, M. (1955) Liquiritoside, flavonoside of the root of Glycyrrhiza glabra. Annales Pharmaceutiques Francaises 13: 592-595
  6. Kiuchi, F., Chen, x., and Tsuda, Y. (1990) Four new phenolic constituents from licorice (root of Glycyrrhiza sp.). Heterocycles 31: 629-636 https://doi.org/10.3987/COM-89-5281
  7. 서울대학교 천연물과학연구소 문헌정보학연구실 편(2003) 동양의학과학대전, vol. 1: 686, 학술편수관, 서울
  8. 김형환, 이현경, 강순아, 안덕균, 박성규(2004) 주침 수치방법에 따른 종대황이 백서의 흉부대동맥 혈관이완에 미치는 영향. 대한본초학회지(본초분과학회지) 19:103-110
  9. 신용욱, 김동현, 김남재(2003) 한약의 수치에 관한 연구(제 7보)-치자의 수치에 의한 성분변화 및 생리활성. 생약학회지 34: 45-54
  10. 김호경, 김영아, 황성원, 고병섭(2002) 수치에 따른 건강증의 6-Gingerol 함량 분석. 생약학회지, 33: 291-295
  11. 김호경, 이혜원, 전원경(2002) 초오의 수치방법에 따른 알칼로이드 함량. 생약학회지 33: 296-300
  12. 김진숙, 김현정, 마진열, 김종문(2002) 한약재 수치에 관한 연구(2) - 오수유, 황기의 수치전, 후 지표물질의 함량분석. 생약학회지 33: 305-307
  13. 김진숙, 김현정, 고진희(2002) 한약재 수치에 관한 연구(3) - 후박의 수치전, 후 Magnolol의 함량분석 및 시험관내에서 최종당화산물 생성억제 효능. 생약학회지 33: 308-311
  14. 황석연, 황방연, 최우희, 정한진, 허재두, 이경순, 노재섭(2001) 수치에 따른 숙지황 중의 5-hydroxymethyl-2-fural-dehyde 함량분석. 생약학회지 32: 116-120
  15. 김남재, 홍남두(1996) 한약수치에 관한 연구 (제5보) - 수치에 의한 감초의 성분변화 및 생리활성. 생약학회지 27: 196-206
  16. 김남재, 진영호, 홍남두(1995) 한약수치에 관한 연구 (4) - 수치에 의한 감초중 Glycyrrhizin 의 물리화학적 변화. 생약학회지 26: 31-38
  17. 도혜정(2003) 발효식품으로부터 분리된 Aspergillus usamii D5가 생산하는 $\beta$-glucosidase의 정제 및 특성. 경북대학교 석사학위논문
  18. Blois, M. S. (1985) Antioxidant determination by the use of a stable free radical. Nature 181: 1199-1201 https://doi.org/10.1038/1811199a0
  19. 이주상, 김정아, 조세훈, 손애량, 장택수, 소명숙, 정시련, 이승호(2003) 감초의 tyrosinase 활성 억제 성분. 생약학회지 34: 33-39
  20. Zou, K., Zhao, Y., Fu, N., Qiao, L., and Zhang, R. (1996) Antioxidant constituents from Glycyrrhiza inflata Bat. root. J. Chinese Pharm. Sci. 5: 182-185
  21. Pan, x., Kong, L. D., Zhang, Y., Cheng, C. H. K., and Tan, R. X. (2000) In vitro inhibition of rat monoamine oxidase by liquiritigenin and isoliquiritigenin isolated from Sinofranchetia chinensis. Acta Pharmacologica Sinica 21: 949-953
  22. Hatano, T., Fukuda, T., Liu, Y., Noro, T., and Okuda, T. (1991) Phenolic constituents of licorice. IV. Correlation of phenolic constituents and licorice specimens from various sources, and inhibitory effects of licorice extracts on xanthine oxidase and monoamine oxidase. Yakugaku Zasshi 111: 311- 321
  23. Hwang, J. O., Ahn, D. K., Woo, E. R., Kim, H. J., Seo, S. H., and Park, H. (1998) Studies on the antibacterial constituents of Baenongtang. Natural Product Sciences 4: 130-135
  24. Kobayashi, S., Miyamoto, T., Kimura, I., and Kimura, M. (1995) Inhibitory effect of isoliquiritin, a compound in licorice root, on angiogenesis in vivo and tube formation in vitro. BioI. Pharm. Bull. 18: 1382-1386 https://doi.org/10.1248/bpb.18.1382
  25. Konoshima, T., Takasaki, M., Kozuka, M., Inada, A, Nakan-ishi, T., Tokuda, H., and Matsumoto, T. (1989) Studies on inhibitors of skin tumor promotion (V). Inhibitory effects of flavonoids of Epstein-Barr virus activation. II. Shoyakugaku Zasshi 43: 135-41
  26. Kim, S. C., Byun, S. H. Yang, C. H., Kim, C. Y, Kim, J. W., and Kim, S. G. (2004) Cytoprotective effects of Glycyrrhizae radix extract and its active component liquiritigenin against cadmium-induced toxicity (effects on bad translocation and cytochrome c-mediated PARP cleavage). Toxicology 197: 239-251 https://doi.org/10.1016/j.tox.2004.01.010