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화성지역 '캠벨얼리' 포도원의 수체영양과 과실품질의 평가

Evaluation of Nutrient Condition and Fruit Quality of 'Campbell Early' Grapevines in Hwaseong Area

  • Lee, Y.C. (Korea National Agricultural College, RDA) ;
  • Moon, B.W. (KOF Co., LTD Reseach Institute)
  • 발행 : 2003.03.30

초록

화성지역 '캠벨얼리' 포도 포도원의 엽병의 무기성분, 수체생육 및 과실품질을 조사하였다. 토양의 물리·화학성은 Y포도원은 적정기준 농도보다 pH는 높고 유기물 함량은 낮으며 인산은 2.8배, 칼륨은 3.6배 높았으나 칼슘, 마그네슘, 양이 온치환용량은 큰 차이가 없었다. H포도원은 pH와 유기물함량은 낮고 인산, 칼륨, 칼슘 및 마그네슘 함량은 적당하였다. C포도원은 유기물함량은 낮은 편이며 인산은 3.5배 높았으나, pH, 칼륨, 칼슘, 마그네슘 및 양이온치환용량은 적당한 편이었다. 그러나 심토는 배수 잘 안 되는 토양이었다. 엽병의 질소, 칼슘 및 마그네슘 함량은 적당하였으나 인산은 Y 및 C포도원에서 기준치보다 8~6배, 칼리는 Y포도원에서 1.8배 높았다. 포도원간 과실 경도, 착색정도 및 과분발생정도는 큰 차이는 없었으나, 가용성고형물, 주당수량 및 상품과율은 Y와 H포도원에 비하여 C포도원가 현저히 떨어졌다. 생리장해 및 병 발생은 Y포도원에서 동녹 발생이 H포도원은 착색불량과가 C포도원은 수정불량과, 열과 및 탄저병 발생이 많았다.

This study was conducted to investigate the nutrition status, growth and fruit quality of 'Campbell Early' grapes in Hwaseong area. Organic matter content of 3 vineyard soils was significantly lower than standard value. P2O5 and K contents of Y vineyard and P2O5 of C vineyard were very high. But there were no significant differences in contents of Ca, Mg and CEC. Compared to the standard value. T-N, Ca and Mg contents of petiole were adequate. P2O5 contents of Y and C vineyard and K contents of Y vineyard were significantly higher than standard value. Berry firmness, color and bloom occurrence on fruit skin showed no differences among 3 vineyard. Soluble solids content poorly, yield per tree and goods fruit of C vineyard decreased significantly compared to the fruit in Y and H vineyards. Russetted fruit of Y vineyard, colored fruit of H vineyard, and unfertilized fruit, cracked fruit, and bitter rot were observed frequently.

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