DOI QR코드

DOI QR Code

Seasonal Variations in Chemical Composition of Dried Food Waste in Wonjusi and Its Feeding Effects in Finishing Pigs

원주지역 남은 음식물의 계절별 성분 함량 및 비육돈에 대한 건조 남은 음식물 급여 효과

  • Chae, B.J. (College of Animal Resources Sciences, Kangwon National University) ;
  • Joo, J.H. (College of Animal Resources Sciences, Kangwon National University) ;
  • Shim, Y.H. (College of Animal Resources Sciences, Kangwon National University) ;
  • Kwon, I.K. (College of Animal Resources Sciences, Kangwon National University) ;
  • Kim, S.H. (Agriculture and Life Science, kangwon National University)
  • 채병조 (강원대학교 동물자원과학대학) ;
  • 주지환 (강원대학교 동물자원과학대학) ;
  • 심영호 (강원대학교 동물자원과학대학) ;
  • 권일경 (강원대학교 동물자원과학대학) ;
  • 김상헌 (농업생명과학대학)
  • Published : 2003.06.30

Abstract

A study was conducted to evaluate seasonal variations in chemical composition of food waste (FW) and its feeding effects on growth performance and pork quality in finishing pigs. FW was collected for 1 year (6 times a month) to establish a database for use of FW as a feed ingredient. For a feeding trial (8 weeks), a total of 117 pigs ${\times}$D; 54.80$\pm$4.60kg) were used to evaluate the processing effects of FW. Treatments were: Control (a corn-soybean meal diet without FW), simple dried FW (SD) and vacuum fermented FW (VF). The gross energy, crude protein, crude fat, ash, calcium and phosphorus in FW (DM, average of 4 seasons) were 5,111kcal/kg, 22.92%, 14.31%, 15.48%, 2.7% and 1.05%, respectively. Among seasons, the energy and crude protein contents were the highest (p<0.05) in winter and summer, respectively. In lactic acid bacterial counts, there was no difference between SD and VF. Pigs fed the control diet grew faster (p<0.05) than those fed diets containing food wastes, but not feed conversion ratio. There were no differences in production traits between SD and VF. No differences were also found in dressing percentage, backfat thickness, and pork quality (color, drip loss and TBARS) among treatments. The feed cost (₩/kg body weight) was lower in pigs fed FW than those fed a control diet. In conclusion, a pelleted diet containing food waste less than 20% would reduce feed cost in finishing pigs. However, it seems that a vacuum fermentation of food waste is not necessary for diet processing.

본 연구는 남은 음식물(FW)의 성분변이를 조사하고, 그것의 급여시 비육돈의 성장과 육질에 미치는 영향을 조사하기 위하여 실시하였다. 사료화를 위해 기초자료로 활용하고져 FW를 1년간 (월 6회) 수집하였다. 8주간의 사양시험을 위해 삼원교잡종(L${\times}$Y${\times}$D) 비육돈 $\pm$ 4.60kg) 117두를 공시하였다 (3처리 3반복, 반복당 13두). 처리는 대조구 (옥수수-대두박 위주사료), 건조 방법에 따른 단순 건조 (simple dry: SD) 및 진공발효 (vacuum fermentation: VF)로서 구분하였다. FW의 건물기준으로 에너지, 조단백질, 조지방, 회분, 칼슘 및 인의 4계절 평균치는 각각 5,111kcal/kg, 22.92%, 14.31%, 15.48%, 2.7% 및 1.05%였다. 에너지와 단백질 함량은 각각 겨울과 여름에 가장 높았다 (p<0.05). 건조한 FW의 유산균 함량은 SD와 VF 처리간에 차이가 없었다. 사양성적에서는 ADG에서 대조구가 FW이 첨가된 사료에 비해 유의적으로 높았으나 (p< 0.05), FCR에서는 처리간에 차이가 없었다. SD와 FD와의 생산성 비교에서는 유의차가 인정되지 않았다. 지육율, 등지방두께, 그리고 기타 육질(색깔, drip loss 및 TBARS)에서 처리간에 차이가 없었다. 전 시험기간의 증체 kg당 사료비를 살펴보면, FW가 포함된 사료급여군이 대조구에 비해 낮았다. 이상의 결과를 요약해 보면, 남은 음식물을 건조한 후 사료에 20% 이내를 첨가하여 펠렛사료로 급여할 경우 비육돈의 사료비를 절감할수 있을 것으로 사료된다. 그러나 FW의 가공시 FD공정은 필요치 않을 것으로 사료된다.

Keywords

References

  1. AOAC. 1990. Offcial methods of analysis. 15th ed. Association of Official Analytical Chemists. Washington. D.C.
  2. Barth, K. M., Vander Noot, G. W., MacGrath W. S. and Kornegay, E. T. 1966. Nutritive value of garage as a feed for swine. II. Mineral content and supplementation. J. Anim. Sci. 25:52. https://doi.org/10.2527/jas1966.25152x
  3. Bryhni, E. A., Kjos, N. P., Overland, M. and Sorheim, O. 1999. Food waste products in diets for growing-finishing pigs: Effect on growth performance, carcass characteristics and meat quality. 45th Intl. Congress of Meat Sci.andTech. Aug. 1-6. Yokohama, Japan. 1:82.
  4. Chae, B. J., Choi, S. C., Kim, Y. G., Kim C. H. and Sohn, K. S. 2000. Effects of Feeding Dried Food Waste on Growth and Nutrient Digestibility in Growing-Finishing Pigs. Asian-Aus. J. Anim. Sci. 13:1304. https://doi.org/10.5713/ajas.2000.1304
  5. Ferris, D. A., Flores, R. A., Shanklin, C. W. and Whitrworth, M. K. 1995. Proximate analysis of food service wastes. Applied Engineering in Agriculture. 4:567.
  6. Kim, Y. H., Kim, I. S. and Lee. M. 1997. The quality comparison of frozen porks exported to japanese market from different countries. Korean J. Anim. Sci. 39(6):715.
  7. Lovell, H. R. 1990. The microbiology of dried milk powders. In: Dairy microbiology (Vol. 1, 2nd ed.) (Edited by Robinson R. K.). Elsevier Applied Science. London and New York. p. 245- 270.
  8. Myer, R. O., Brendemuhl J. H. and Johnson. D. D. 1999. Evaluation of dehydrated food waste product as feedstuffs for finishing pigs. J. Anim. Sci. 77:685. https://doi.org/10.2527/1999.773685x
  9. NPPC. 1991. Procedures to Evaluate Market Hogs(3rd ed,). National Pork Producers Council. Des Moines. IA.
  10. Pond, W. G. and Maner, J. H. 1984. Swine production and nutrition. AVI Publishing Co. Westport, CT. p. 336.
  11. SAS. 1985. SAS. User's Guide : Statistics. SAS Inst. Inc. Cary. NC.
  12. Sinnhuber. R. O. and Yu. T. C. 1977. The 2-thiobarbituric acid reaction, an objective measure of the oxidative determination occurring in fats and oils. J. Jap. Soc. Fish Sci. 26:259.
  13. Snedecor, G. W. and Cochran, W. G. 1980. Statistical Methods (7th ed.), Iowa Stste University Press. Ames, IA.
  14. Westendorf, M. L., Zirkel. E. W. and Gordon. R. 1996. Feeding food or table waste to livestock. Prod. Anim. Sci. 12:129.
  15. 문종상, 2001. 습식발효 남은 음식물의 급여가 육성비육돈의 성장, 영양소 소화율 및 육질에 미치는 영향. 석사학위논문. 강원대학교. 춘천.
  16. 오상집. 2001. 남은 음식물 사료화 시설의 개선 방향. 남은 음식물 안전사료화 기술자료집. 축산기술연구소. 수원. p. 71.
  17. 유기영. 2001. 남은 음식물 사료화의 경제성 효과분석. 남은 음식물 안전사료화 기술자료집. 축산기술연구소. 수원. p. 115.
  18. 이명희, 박종석, 김종오. 1998. 잔여음식물쓰레기 관리의 광역적 최적화방법. 한국유기성폐자원학회, 가을학술대회. p. 53.
  19. 이병석, 정광화, 정완태, 조성백, 정일병. 2001. 남은 음식물의 안전한 사료화 방안. 남은 음식물 안전사료화 기술자료집. 축산기술연구소. 수원. p. 89.
  20. 이상곤. 2000. 남은 음식물 사료의 사료가치에 관한 연구. 석사학위논문. 강원대학교. 춘천
  21. 한인규, 이영철, 정근기, 김영길, 안병홍, 명규호, 고태송. 1987. 영양학 실험법. 동명사.